Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Манастир Ваведење

Манастир Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима (виртуелна тура фрушкогорских манастира)

Време градње: тачно време подизања Горње цркве у Сремским Карловцима, посвећене Ваведењу Пресвете Богородице, није познато, мада има озбиљних наговештаја да је постојала и у предтурско доба. Скорашња археолошка истраживања посведочила су да храм највероватније потиче из првих деценија 16. века. 

Црква је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице.

Године разарања: храм је оштећен приликом повлачења Турака, 1716. и поново га је осветио митрополит Викентије (Поповић Хаџилавић), 12. октобра 1718. године.

Године обнављања: Горња црква је детаљно оправљана после 1739, непосредно по Другој сеоби Срба, а радови на „Димитрија звонари“ спомињу се 1742. године. Плоча на западној страни торња сведочи да је Горњу цркву, из рушевина обновио патријарх Арсеније IV (Јовановић Шакабента), 1746. године. Веће обнове храма изведене су 1833. и касније, под управом патријарха Георгија (Бранковића), 1903. године.

Архитектура: Световаведењски храм представља грађевину подигнуту под несумњивим утицајем традиционалне архитектуре, са куполом кружног пресека са унутрашње и осмоугаоног са спољашње стране, уобичајеним квадратним постољем, низом слепих аркада, седмостраном олтарском апсидом и прислоњеним стубићима на површинама фасада.

Иконостас: осликао је Димитрије Бачевић, од 1760. до 1761. године, док је сликарске и позлатарске послове на унутрашњости храма извео Георгије Бакаловић, 1824. и 1825. године, укључујући и делове жртвеника.

Ризница: Световаведењска обитељ поседује богослужбене књиге из 18, 19. и 20. века, а посебно су занимљиви служебници штампани у време кнеза Милоша Обреновића.

Свете мошти: у овом храму чува се честица моштију Светог Нектарија Егинског.

Данас: свеукупна обнова ове светиње траје од 2012. године и управо се одвијају радови на изградњи манастирског конака, као и преуређење доњег дела порте у прикладан парк. Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, 14 (1) јануара 2016. године, прогласио је цркву Ваведења Пресвете Богородице у Горњем граду Сремских Карловаца, манастиром.

Слава: Ваведење Пресвете Богородице (4. децембар)

Настојатељ: Архимандрит др Клеопа Стефановић

Све детаље о манастиру Ваведења Пресвете Богородице потражите овде 

Виртуелна тура фрушкогорских манастира – манастир Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима