Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Манастир Грабово

Манастир Грабово (виртуелна тура фрушкогорских манастира)

Време градње: сазидан је као парохијски храм у другој половини 18. века.

Црква је посвећена Светим архангелима Михаилу и Гаврилу.

Године разарања: док је служила као пархоијски храм, ова светиња је више од сто година била у традиционално „лошем стању“, како је окарактерисана још у Косовчевом опису, са почетка 20. века. Врхунац пропадања овог објекта догодио се 21. јануара 2009. године, када се изненада срушио трошни звоник.

Године обнављања: делимична рестаурација њене спољашњости извршена је 1971, тешко оштећени кров поправљен је 2001, а њена највећа обнова покренута је 2009, а нарочито након 2016. године, када је Епископ сремски Господин Василије прогласио грабовачку парохијску цркву за манастир и метох монашке обитељи у Крушедолу.

Иконостас: дуборез иконостасне преграде резао је Сава Љубинковић, а осликао Павле Чортановић, 1875. године. 

Данас: због жеље да мештани овог скромног и скрајнутог села имају достојну богомољу, Епископ сремски Господин Василије прогласио је грабовачку парохијску цркву за манастир, 14. јуна 2016. године и затим га поверио на старање крушедолском архимандриту Сави Јованчевићу, покренувши на тај начин импресивну обнову и изградњу светиње са окупљеном монашком обитељи. Може се обићи на страници нашег интернет портала уколико се посети виртуелна тура фрушкогорских манастира.

Слава: Свети архангели Михаило и Гаврило

Настојатељица: Архимандрит Сава Јованчевић

Све детаље о манастиру Грабово потражите овде

Виртуелна тура фрушкогорских манастира – манастир Грабово