Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Манастир Ново Хопово

Манастир Ново Хопово (виртуелна тура фрушкогорских манастира)

Година градње: усмена традиција каже да је Свети владика Максим ударио темељ и манастиру Новом Хопову, између 1496. и 1502. године.

Оснивач / задужбинар: деспот Ђорђе, каснији владика Максим Бранковић.

Црква је посвећена: Преносу моштију Светог оца Николаја.

Године разарања: у аустро-турским ратовима крајем XVII и почетком XVIII века, манастир Ново Хопово је више пута паљен и пљачкан, последњи пут 1716. од стране Турака; 1941. године миниран од стране усташа

Године обнављања: 1718–1758, неколико обнова у XIX веку, од 1953. до 1960, 1989, 2000. и 2006. године.

Архитектура: црква грађена у моравском стилу са јединственим решењем – на јаком коцкастом постољу тамбур кубета постављен је са фризом слободностојећих декоративних стубова. То је први пут у Хопову примењено, а потом је послужило као узор при градњи других сакралних објеката у Срему. Конаци изграђени у барокном стилу.

Иконостас: насликао Теодор Димитријевић Крачун, направљен (резан) од стране Паула и Антона Резнера.

Живопис / фреске: сликани почетком XVII века, живопис наоса и олтара приписује се светогорским уметницима, а фреске у припрати настале су 1654. године и радила их је друга рука.

Ризница: од 1941. године манастир Ново Хопово нема своју ризницу; после пљачке и разарања од стране војника НДХ, део покретног блага је враћен и налази се у Музеју СПЦ у Београду.

Свете мошти у манастиру: овде су похрањене мошти Светог Теодора Тирона. Свети Теодор Тирон је пострадао у прогонима царева Максимијана и Максимина, 306. године.

Данас: Манастир је обновљен, окружен зеленилом, а унутар конака налази се црква, што се може видети уколико са на овој страници нашег интернет портала посети виртуелна тура фрушкогорских манастира.

Слава: Слава манастира Ново Хопово је Пренос моштију Светог оца Николаја (22. (9.) мај).

Настојатељ: Архимандрит Павле Јовић

Све детаље о манастиру Ново Хопово потражите овде

Виртуелна тура фрушкогорских манастира – манастир Ново Хопово