Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Признања за вишеструка добровољна давања крви

Црвени крст Пећинци организовао је данас у сали Скупштине општине Пећинци свечано уручење награда добровољним даваоцима крви са територије пећиначке општине. Награде је уручио заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић, који се том приликом захвалио добровољним даваоцима на хуманости, а Црвеном крсту на преданости са којом организују сваку акцију.

„Сви ви својим гестом чините много за све нас, јер је свака кап крви драгоцена. Драго ми је да се и компаније са наше територије радо одазивају и огранизују заједно са Црвеним крстом Пећинци акције добровољног давања крви“ – рекао је Војкић.

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, 14. јуна, ЦК Пећинци сваке године награди даваоце, а стручни сарадник пећиначког ЦК Александар Андријевић овом прилком се захвалио свим даваоцима, вишеструким и онима који су крв дали први пут, волонтерима, као и Општини Пећинци и Културном центру Пећинци на свесрдној подршци приликом организовања сваке акције ДДК.

„С обзиром да само здрава особа може дати крв, ја желим свима да буду добровољни даваоци крви. Ове награде су симболичне и уручујемо их онима који су својом хуманошћу и човекољубљем дали свој мали допринос некоме коме то значи много, а уједно награде су и мали стимуланс за оне који се још нису одлучили да дају крв “ – казао је Андријевић, и додао да и ове године награђују вишеструке даваоце за по 55, 35, 20, 10 и 5 давања, а ове године награђено је и Архијерејско намесништво пећиначко за прво организовање веома успешне акције ДДК.

Александар Николић из Пећинаца 56 пута је дао крв, а како нам је рекао још као студент први пут је дао крв. Од тада па до данас редован је на акцијама ДДК.

„Добровољно давање крви је са једне стране бесплатна контрола здравља, а са друге стране боље се осећате јер знате да сте урадили нешто добро, да сте незнано коме помогли. Али помажете и знано коме, што се мени десило. Ја сам пар пута, због броја давања која сам имао, био у прилици да обезбедим крвну групу за своје пријатеље чији су родитељи били тешко болесни и који су имали ретку крвну групу. То је један од добрих разлога да дате крв, јер у том случају сте у прилици да за пријатеље или рођаке обезбедите крвне групе које су им неопходне“ – рекао нам је Николић.

Овогодишњи добитници признања су: Александар Николић и Бојан Мауковић за по 55 давања крви, Марко Ратковић, Милинко Митровић за 35, Лазар Николић, Јелена Плавшић, Лазар Деврња. Дарко Лазић за по 20, Вељко Вулетић, Дарко Петровић, Бранислава Ћускић Максимовић, Драган Дангузов, Бојан Живанић, Петар Вукашиновић и Наташа Милићевић за по 10 давања, и Душан Малешевић, Драгана Савић, Јована Панић, Саша Радивојевић, Александар Јаковљевић, Иван Картаџић и Јована Игњатовић за по 5 добровољних давања крви.

 

ИЗВОР: ОПШТИНА ПЕЋИНЦИ