Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ПРАЗНИК ХОЗЕВИТСКИХ МУЧЕНИКА У ПЕТРОВАРАДИНУ

Хозевитски мученици и Марија Eгипћанка евхаристијски су прослављени у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину, у пету недељу Васкршњег поста, 2. априла текуће године. Том приликом, Свету Литургију је служио петроварадински парох, презвитер Бранислав Керечки, док су за певницом појали ветерани Покровског храма. После Свете тајне Причешћа и надахнуте беседе презвитера Бранислава о Хозевитским мученицима, чије се честице моштију чувају у овом храму, мноштву верног народа, међу којима се налазио и велики број деце и омладине, подељена је нафора. Када је Литургија завршена, освећен је и сечен славски колач, а потом је присутнима послужена скромна трпеза љубави.

Манастир Светог Георгија Хозевита налази се у Светој земљи. Основан је, у четвртом веку, на месту где је живео Свети пророк Илија. По Лукином Јеванђељу, овде је живео и Свети Јован Крститељ, а према предању, неко време је на овом месту боравио и Свети Јоаким, отац Пресвете Богородице. Свети Георгије Хозевит је дошао у ову богомољу у петом веку, и затим је цео свој живот посветио њеној изградњи. Временом, поменута монашка обитељ постаје једна од највећих у Јерусалимској патријаршији. Потпуно су је уништили Персијанци, 614. године и том су приликом масакрирали четрнаест монаха, који су чували манастир. Исте године, побијени су и монаси из лавре Светог Саве Освећеног, а патријарх Захарија је одведен у ропство.
Заједно са патријархом
, Персијанци су одвели у ропство много хришћана и покрали су многе реликвије. Убијање хозевитских монаха догодило се током Страстне седмице. Манастир Светог Георгија Хозевита је обновљен много година касније, а мошти монаха мученика су пронађене и данас се налазе у главној манастирској цркви, посвећеној Рођењу Пресвете Богородице.