Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Некролог јереју Јовану Пробојчићу

На претпразништво Благовести и дан Преподобног Захарија, 6. априла 2023. године, у Господу се упокојио парох павловачки, јереј Јован Пробојчић.

Рођен је у Сремској Митровици, 30. априла 1970. године, од оца Миленка, пароха вогањског и мајке Милене, домаћице. Основну школу завршио је у Руми, а потом је матурирао у петоразредној Богословији Светих Кирила и Методија у Призрену, 1990. године. Стручни богословски испит зрелости положио је 1990. године. Студирао је на Духовној академији Светог Василија Острошког, а у браку са Маријом Остојић из Руме добио је троје деце, Милену, Луку и Веру.

У чин ђакона рукоположио га је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, 19. децембра 1992. године, у Саборном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима. Након што је примљен у свезу клира Епархије банатске, у вршачком храму Светог оца Николаја, рукоположен је у презвитерски чин, 28. марта 1993. године, од тадашњег епископа банатског Хризостома (Столића), а потом је постављен за пароха и старешину храма Светог оца Николаја у Опову.

У Епархију сремску вратио се 19. јуна 2001. године, где га Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, 1. јула, поставља за привременог пароха тада упражњене парохије у Вогњу. Од 2003. године, предавао је веронауку у месној вогањској основној школи. На парохију у Павловцима био је постављен 2015. године и ту остаје до своје изненадне смрти. На вечни починак испраћен је од својих колега свештеника и многобројног народа, а том приликом, пригодно упокојно слово одржао је протонамесник Радослав Радовановић.         

Нека му Господ дарује вечни покој в невечерњем дни царствија Својего.

Вјечниј покој подажд, Господи, усопшему рабу Твојему јереју Јовану и сотвори јему вјечнују памјат.