Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Промоција књиге Света Петка

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, у петак, 21. априла текуће године, одржана је промоција књиге „Света Петка“, аутора архимандрита др Клеопе Стефановића, настојатеља манастира Ваведења Пресвете Богородице и професора у Богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима. Књижевно вече је организовано у свечаној сали Карловачке гимназије, иначе задужбине блаженопочившег патријарха Германа Анђелића и његовог брата Стевана, митровачког пароха, а ову манифестацију је улепшало химнично појање ученика Богословије Светог Арсенија.

Поменуто, најновије издање „Народног дела“ из Београда представља богато илустровано сећање младог монаха који је, за време својих докторских студија на румунском Богословском факултету „Димитрије Станилоје“, шест година провео поред кивота са моштима Преподобне мајке Параскеве у Катедралном храму у Јашију, где је имао благослов да се моли и служи. Поред складног и елегантног стила, којом је даровити аутор градио своју причу, књигу карактерише и велики број квалитетних фотографија, насталих захваљујући вишегодишњем труду уметника Мартина Цандира из Новог Сада. Предговоре овом издању написали су Његово Високопреосвештенство Митрополит Молдавије и Буковине Господин Теофан и Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије.

На промоцији књиге говорили су Преосвећени Господин Епископ, Александар Саша Стојкечић, председник Општине Сремски Карловци, Срђан Ерцеган, један од рецензената рукописа и аутор, архимандрит др Клеопа. У свом излагању, Његово Преосвештенство је истакао како га посебно радује „чињеница да је Отац Клеопа, који је године провео покрај моштију Свете Петке, смогао снаге да једноставним и бираним речима, али и лепим, зналачки одабраним сликама, веома широком кругу читалачке публике приближи њено житије, као и сврху и суштину култа који се развио око њене блажене успомене“.