Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ПОМЕН У САБОРНОМ ХРАМУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

На дан Преподобног Теодора Сикеота и Светог свештеномученика Платона, Епископа бањалучког, а некадашњег викарног епископа сремског, по благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија, 5. маја 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је помен невиним жртвама трагичних догађаја у Београду и Младеновцу. Преосвећеном Господину Епископу саслуживали су архимандрити Арсеније и др Клеопа, настојатељи манастира Бешенова и Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима, протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија, протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремскокарловачки, јереј Станко Лакетић, настојатељ Саборног храма Светог оца Николаја, јереј др Петар Николић, катихета у Карловачкој гимназији, епархијски ђакон Горан Власац, секретар Црквеног суда и ђакон Милован Дерета, секретар Епархијског управног одбора Епархије сремске.

Помену су присуствовали наставници и ученици просветних установа из Сремских Карловаца. По окончаном богослужењу, Његово Преосвештенство је својим епархиотима упутио следећу поуку:

„Молим вас, браћо и сестре, да данашњу трагедију схватимо као болну животну лекцију. Родитељи и наставници имају пред собом велику одговорност да веома пажљиво, са потпуном љубављу и посвећеношћу, обликују душе деце коју им је поверио Сам Господ. Нема већег и важнијег задатка који је постављен пред нас од тог. Чувајте своју децу и помно пазите да ли се у тим нежним и осетљивим душама појавила болна рана или је започет неки патолошки духовни процес. Ми често, обузети животним бригама, не обраћамо довољно пажње управо на оно што нам је најважније, а то су наши најближи, односно они према којима имамо обавезу од Господа да осећамо најпожртвованију љубав. И тако нам се догоди да доживимо овакве несреће и осетимо тако страшан бол и тугу.

Свим родитељима и ближњима пострадалих у овим трагедијама, упућујемо са своје стране најискреније речи саучешћа. Нека вам Господ дарује моћ оне молитве, којом се ублажује туга и жалост за изгубљеном децом, а свима пострадалима нека дарује вечни покој в невечерњем дни царствија Својего!”

Вечни покој подај Господе уснулим слугама својим Андрији, Драгану, Андријани, Катарини, Маји, Ани, Софији, Бојани, Еми, Милану, Кристини, Лазару, Немањи, Далибору, Александри и Петру и учини им вечни спомен. Амин.