Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ОДРЖАН 17. СВЕСРПСКИ САБОР КРУШЕДОЛСКА ЗВОНА

На дан Светих мученика Исидора Хиоског и Максима, 27. маја текуће године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у Благовештењском храму манастира Крушедола, уз саслужење свештенства Епархије сремске. За време богослужења, надахнуту беседу произнео је протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, а након Евхаристијског славља, Преосвећени Господин Епископ одслужио је и парастос за све страдале Србе у 20. веку.

Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске, заједно са Завичајним клубом Славонија из Инђије и Епархијом сремском, организовали су данас, по 17. пут, традиционалну манифестацију Крајишки црквено-народни свесрпски сабор „Крушедолска звона“, у комплексу манастира Крушедола на Светој Фрушкој гори.

После трпезе љубави, послужене у конаку, одржан је пригодни програм, осмишљен тако да представи „смотру духа и народног стваралаштва више културно-уметничких друштава, као и уметника, како из Србије, тако и из Републике Српске“. Ове године, крушедолску беседу говорио је српски историчар и предавач на Филозофском факултету Универзитета у Београду, проф. др Милош Ковић.

Крушедолска звона су свесрпски сабор којим се јача заједништо, те чува сећање на завичај и богату српску историју. Овим сабором потврђује се и пријатељство Републике Српске и Србије. Финансијски, технички и организационо и ове године сабор је подржало Представништво Републике Српске у Београду.