Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ЧЕТВРТИ ВАЗНЕСЕЊСКИ СЛАВОПОЈ У ХРАМУ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У СУСЕКУ

У навечерје Оданија Вазнесења Господњег, 1. јуна 2023. године, у храму Светог архангела Гаврила у Сусеку служено је вечерње богослужење, којим је началствовао протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, парох иришки у пензији, уз саслужење јереја Бранислава Дивљак, пароха лаћарачког, и јереја Јеремије Дегенек, пароха нештинско–визићког. За певницом појали су вероучитељ Борислав Шашић, ученици Карловачке богословије Лазар Ковачевић, Драган Варечка и Петар Кунац, појац Александар Пилиповић и чланови Појачког састава Благовеститељ, са гостима. Забележено је и присуство ђакона Петра Којића, директора сусечке ОШ Јован Поповић“, Татјане Крстић, као и молитвено учешће великог броја верног народа. Након вечерње службе, пригодном беседом о значају дечијег славопоја Богу, обратио се присутнима јереј Бранислав Дивљак, старешина храма Светог архангела Гаврила у Лаћарку.

 

У наставку вечери, благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, парох сусечки јереј Немања Теофиловић означио је почетак ревијалног програма IV смотре црквених хорова и православне хришћанске музике, Вазнесењски славопој“, уводним речима у спомен старих појаца, чија се ера завршила уснућем деда Јована Шодића о овогодишњем празнику Сретења Господњег, а пре њега деда Радивоја Бугарског и других. Реч је, даље, настављена разним остварењима духовне обнове сусечке Цркве, међу којима су споменути матуранти Карловачке богословије, припрема трећег кандидата за пријемни испит и упис у богословију, освојено прво место на такмичењу из православне веронауке у категорији од петог до осмог разреда, на нивоу Архијерејског намесништва подунавског, са пласманом на крајњи ниво Епархије сремске, где су ученици ОШ „Јован Поповић“ освојили прво место, док су на такмичењу у категорији од првог до четвртог разреда, на нивоу Архијерејског намесништва подунавског, освојили треће место. Овогодишње похвалнице за ревносно похађање богослужења, истицање на часовима православне веронауке, за учешће у појачком саставу и животу Цркве, добили су матуранти сусечке школе, Александар Пилиповић и Николина Гаврић.

 

На овој смотри, својим нумерама су се представили Појачки састав Благовеститељ при храму Светог архангела Гаврила у Сусеку, на челу с хоровођом Александром Теофиловић, у млађем и старијем узрасту, Дечији црквени хор Свети Василије Острошки, при истоименом храму у Беочину, на челу с Јевгенијом Којић, Етно певачка група Искра из Хртковаца, Хор Свети цар Давид при Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици, на челу с диригентом, др Марином Којић, Етно група Храм, при храму Светог архангела Гаврила у Лаћарку и Хор Свети Роман Слаткопојац при храму Светог апостола Павла у Петроварадину, на челу с диригентом Јевгенијом Којић. На крају, јереј Немања Теофиловић се захвалио Богу и свима који су на било који начин допринели у организацији и послужењу, а посебно Удружењу жена Велико срце из Сусека, родитељима деце из домаћег појачког састава са осталим добротворима.

Уследила је додела захвалница, након које су сви учесници традиционално стали на солеју, отпојали одабрану заједничку нумеру Тројице Пресвета, фотографисали се за успомену и наставили дружење уз послужење у сали Месне заједнице Сусек.

 

текст:

јереј Немања Теофиловић, парох сусечки

 

фотографије:

Исмет Иса Адемовски

 

Опширније на фејсбук-страници:

 

СПЦО Сусек – Храм Светог архангела Гаврила