Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Слава храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

На Духовски понедељак, 5. јуна 2023. године, молитвено и свечано је прослављена слава храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми. Празник Духови, који се сматра рођенданом Цркве и који се празнујe педесет дана после Пасхе, Васкрса, па се зове и Педесетница, молитвено је прослављен у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, док је на други дан Духова свечано прослављена храмовна слава.

Светом Литургијом је началствовао јереј Немања Мартиновић уз саслужење јереја Станка Лакетића, јереја Немање Теофиловића, јереја Милоша Марјанца и јереја Страхиње Џамбића. Појање матураната богословије Милана Димковића, Драгана Варечке и Лазара Ковачевића дало је посебну ноту сабрању. Након читања светог Јеванђеља, сабраном народу се пастирском беседом обратио јереј Станко Лакетић, професор Карловачке богословије и старешина Саборног храма у Сремским Карловцима.

Светим тајнама Тела и Крви Христове приступио је већи број сабраних, а након Светог причешћа у славску литију, са трократним опходом око храма, кренуло је свештенство са верним народом, да би се свеосвећујућа благодат Пресветога Духа, која је сишла на евхаристијске Дарове и народ Божји у храму, на тај начин проширила и на све оно што храм окружује и све оне који на том простору живе.

Кумови овогодишње славе, Милан Романовић, студент ПБФ-а, са родитељима Слободаном и Зором, са прошлогодишњим кумовима породицом Живановић, припремили су славски колач и кољиво који су након славске литије освештани. У сарадњи са АНИП „Бранко Радичевић” настављено је неговање старе народне традиције и обичаја такозваних „Краљица”, које су допринеле свечаности и лепоти прослављања празника. Наиме, на Духове поворка лепо обучених и накићених девојака, које својим песмама и игром симболично доносе берићет и благостање домовима које посете, крене улицама Руме, где их домаћини примају у своја дворишта и после отпеваних песама поклањају им разне дарове. Циљ манифестације која се и данас негује јесте очување изворне културне традиције српског народа на територији Срема, као и развијање осећаја значаја очувања културних (изворних фолклорних и музичких) тековина српског народа, посебно међу децом и младима у намери да се ови обичаји сачувају међу млађим генерацијама, како би могли да се у будућности преносе у наслеђе.

Да све прође у најбољем реду побринули су се домаћини славе, архијерејски намесник и парох румски, протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић и протонамесник Душан Вишекруна, старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, који су, такође, након молитвеног славља, уприличили трпезу љубави за све госте, па се тако заједничарење у Телу Христовом – Цркви, наставило.