Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

МИТРОНОСНИ ПРОТОЈЕРЕЈ РУСКЕ ЗАГРАНИЧНЕ ЦРКВЕ ИЗ САД У ПОСЕТИ СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

У четвртак, 8. јуна 2023. године, Патријаршијски двор, Саборни храм Светог оца Николаја и Богословију Светог Арсенија у Сремским Карловцима посетио је митроносни протојереј-ставрофор Сергије Лукијанов, старешина руског храма Александра Невског у Лејквуду и архијерејски намесник у Њу Џерсију, у Сједињеним Америчким Државама. Митроносни и крстоносни протојереј је обишао места која су везана за боравак и страдање блажопочившег митрополита Антонија Храповицког, оснивача Руске Заграничне Православне Цркве, а потом му је одслужио помен у капели Светог великомученика Димитрија у Патријаршијском двору.

Митрополит Антоније (световно име Алексеј Павлович Храповицки, рус. Алексей Павлович Храповицкий; село Ватагино, 17 [29]. март 1863Сремски Карловци, 10. август 1936) био је некадашњи ректор Треће руске Духовне академије, учитељ многих генерација теолога, међу којима и истакнутих личности православља (патријараха руских Светог Тихона и Сергија, као и српског Варнаве), кандидат за сверуског патријарха (1917), првојерарх Руске Заграничне Цркве, митрополит кијевски и галицијски.

Након Октобарске револуције, са митрополитом Антонијем је у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, дошао велики број свештеника, као и монахиња из Русије. Тако је, 1929, од 2924 православних свештеника, 214 било руске националности, док су избегле монахиње значајно утицале на обнављање женског монаштва у српским манастирима. У Сремским Карловцима су основали прилично велику заједницу, укључујући и Руску православну парохију, које ће бити укинута тек средином 1942. године.

Готово до своје смрти, 10. августа 1936. године, у карловачком Патријаршијском двору је живео митрополит кијевски и галицијски Антоније (Храповицки), под ким је одржано више Светих Архијерејских Сабора и Синода Руске Заграничне Цркве. У две просторије, на спрату Благодјејанија, смештен је руски храм Рождества Пресвете Богородице, који је, пре рушења оронуле грађевине, пресељен је у северни, засвођени, подрумски део „Старог двора“. Његови пароси су били протојереј Василиј Виноградов, јереј Митрофан Виноградов, протојереј Нил Софински, протојереј Борис Волобујев, архимандрит Федосиј (Мељник) и јеромонах Платон (Бондар). Службу протођакона обављао је Димитрије Ивановић Попов.

Митрополиту Антонију је додељен Орден Светог Саве и Краљевски орден Белог орла. Упокојио се у Сремским Карловцима, 1936. године и сахрањен је у Иверској капели, на Новом гробљу у Београду.