Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

КАНОНСКА ВИЗИТАЦИЈА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ШИДСКОГ

На дан Светог свештеномученика Доротеја и Преподобног Петра Коришког, 18. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије предузео је канонску визитацију монашких обитељи и парохијских заједница у Архијерејском намесништву шидском. Том приликом, обишао је свете храмове у Илоку, Моловину, Соту, Беркасову и Вишњићеву.

Преосвећени Господин Епископ је молитвено присуствовао Светој Литургији у храму Светог архангела Гаврила, у манастиру Привина Глава, где је одржао архијерејску беседу мноштву окупљеног верног народа. Између осталог,  у надахнутој проповеди, Његово Преосвештенство је истакао:

„Можете замислити тај позив Господњи, који се не односи само на Светог Петра, Светог Андреја, Светог Јакова, Светог Јована и друге апостоле које је Он призвао. Тај призив и позив Господа нашег Исуса Христа односи се и на нас, децу 21. века, непрестано вибрирајући кроз читаву историју наше Свете Цркве и остављајући нас да се питамо каква је то снага духа коју су имали Свети апостоли, да истог трена оставе своје животе и домове и постану рибари људских душа. Тако су се напајали водом живом из мудрих и упечатљивих беседа Господа нашег Исуса Христа, а потом их је Он наоружао Духом Светим, који им је дао такву снагу да су успели да реч Светог Јеванђеља пренесу у све крајеве васељене, све до дана данашњег. Каже Свети апостол Павле: Тешко мени, ако не проповедам и то би требало да буде мотив за све нас да узмемо, свако у својој мери, учешћа у тој великој мисији и да ширимо реч Јеванђеља, не само речима, већ и својим поступцима и самим стилом живота.“