Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

АРХИЈЕРЕЈСКА БЕСЕДА НА ВИДОВДАН, 2023. ГОДИНЕ, МАНАСТИР ВРДНИК

Драга Нам браћо и сестре,

Данас се окупљамо с поносом и дубоким поштовањем како бисмо одали почаст једном од најсвјетлијих тренутака наше историје – Видовдану, дану кад су српски витезови одважно стали пред османску бујицу која је, у 14. веку, претила да потопи читав хришћански свет. На најдубљем психолошком нивоу, Видовдан сваког од овде присутних, појединачно, духовно и емотивно везује уз мученичко страдање и жртву наших предака који су се храбро испречили свирепој сили, не би ли одбранили своју вјеру, слободу и све оно што ће се касније препознавати као национални идентитет. Тако је овај празник Светог пророка Амоса постао српски Велики Петак, у ком је читава српска историја добила јеванђелску димензију, учећи нас да победник никада не може бити онај који граби туђу земљу и слободу, ко не познаје истину и правду. Јер зло нема име и презиме, узраст, пол и расу, нацију и опредељење, о чему нам сведоче и страховите трагедије које су обележиле ову годину.

Тога судбоносног дана, крв је нештедице потекла нашом домовином, док су хероји и мученици Цркве Христове с највишом љубављу бранили све оно што нам је било и остало свето и драгоцјено. Молим вас да, са истинским страхопоштовањем, застанемо и погнемо главе пред витешким подвигом светих војника Цркве Христове и нека се њихова жртва вјечно слави, у молитвама и песмама, служећи као инспирација и нашој дјеци, да и онa развију јеванђелске врлине својих дичних предака! Данас се сећамо и свих осталих српских војника, који су, кроз нашу страдалну историју, полагали и полажу своје животе, за крст часни и слободу златну. Упутимо зато молитву Господу над војскама да вечни покој и Рајско насеље подари, не само косовским мученицима, већ и душама блиставих личности наше славне историје, попут војвода Синђелића, Мишића, Путника и Бојовића, али и свих оних безимених хероја, који су тихо и смело умирали због одбране својих ближњих и својих светиња, знајући да је „земаљско за малена царство, а небеско вавек и довека“.

Браћо и сестре, нису само српски витезови и ратници непоколебљиво понели мученичи венац. Страховит бол делили су са мајкама, сестрама и кћерима, које су гледале патње својих ближњих, још од времена када су им турски зулумћари отимали децу из наручја. Видале су тешке ране својих супружника, браће и очева и трпеле све досуђене недаће, све док нису породиле генерацију која ће утрти сузе са њихових лица и коначно се изборити за слободу и мир у нашој домовини. Бол и непоколебљиву наду, као најлепши украс, достојанствено су носиле све наше мајке и сестре, још од Мајке девет Југовића, Косовке девојке и Свете кнегиње Милице и других витез-мајки.

Кроз историју смо били суочени с многим изазовима, али свакако да снага духа и непоколебљивост Светог кнеза Лазара и његових сабораца и састрадалника, на том страшном месту и у том драматичном тренутку, остају готово без преседана. Погибија српских витезова назначила је мученички правац којим ће у будућност водити и њихове потомке, јер косовски завет је поуке Светог Јеванђеља преточио у народну поезију и усмено предање, васпитавајући и правилно образујући генерације наших предака и то у време кад других школа није било. Тако нас Видовдан подсјећа и на чињеницу да смо народ који је изнова и изнова устајао из пепела, народ који је опстао успркос пакленим тешкоћама, а наша прошлост је испуњена јунаштвом, упорношћу и способношћу да се изборимо са свим историјским бурама које су претиле да усковитлају, надваладају и на крају сломе малу хришћанску државу, на раскрсници путева између Истока и Запада.

Драга браћо и сестре, совокупљени и сабрани у манастиру Раваници, задужбини Светога кнеза – мученика, најзначајнији догађај у историји Врдника збио се 1697. године. У то време овде су се настанили раванички монаси, доневши у тадашњи храм Светог Јована кивот са моштима Светог кнеза Лазара и одредивши тако будући назив Врдника као Сремске Раванице. Култ који се развио око нетрулежног тела Свеца Божијег, као и растуће мноштво побожних ходочасника дословно је подигао овај монументални храм, који и сада са радошћу обнављамо, уз делатну љубав и посвећеност Оца Лазара и сестринства ове свете обитељи.

Исто тако, на сам светли и свети празник Видовдан, помолимо се за снагу да се смело суочимо с изазовима који стоје пред нама, као појединцима, али и Црквом и народом Божијим. Помолимо се за мудрост да донесемо праве одлуке, за храброст да се боримо за истину и правду, и за дар љубави која ће нас истински повезати са божурима који су српском крвљу заливени на оном светом и распетом Косову и Метохији. Упутимо нашем Господу и усрдну молитву да угаси ратна жаришта, где год да букте у овом свету, као и да свима који су своје животе изгубили у овим дословно трагичним временима, подари вечни покој у Царству небеском.

Нека вас Видовдан обасја свјетлом наде и нека вам пружи снагу да остварите све своје праведне циљеве. Нека Господ благослови све вас окупљене у овој великој светињи српског народа, нека вас учини достојнима наслеђа ваших храбрих и светих предака и нека чува све који су вам мили и драги, како би и даље неговали сјећање на све мученике наше крви која је проливена за Отаџбину, док ће се Они за нас молити пред Престолом Свевишњега, сада и увек и у све векове векова. Амин.