Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Промоција књиге „Орашје – Доња Махала, 418 дана мог пакла“

У петак, 14. јула, у препуној сали парохијског дома у Пећинцима одржана је промоција књиге „Орашје – Доња Махала, 418 дана мог пакла“, коју је у спомен страдања својих ближњих, али и личног страдања написао Драго Божић из Пећинаца.

После акатиста Светом Василију Острошком у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Пећинцима, свештенство Архијерејског намесништва пећиначког и верни народ су наставили сведочити своју веру делима и у сали парохијског дома, проживљавајући са аутором књиге успомене на сва људска недела, која су га затекла у поменутим логорима у којима је као сужањ боравио у току последњег рата.

Окупљене је најпре поздравио Архијерејски намесник пећиначки, протонамесник Бојан Мијановић, истичући неопходност и дужност изражавања подршке и братске љубави и на овакав начин.

Аутор књиге је уз речи захвалности окупљеном народу, укратко направио осврт на редове, који се налазе у његовој књизи, а посебно је истакао да он није писац и да је ова књига његов споменик, који сведочи нељудска недела, која никад и ником не смеју да се понове.

Специјални гости, који су се присутнима обратили су Драган Вујичић – новинар „Вечерњих новости“, Милан Богојевић – писац и директор Туристичке организације Општине Инђија и Љубан Каран – потпуковник војне Контраобавештајне службе у пензији. Они су присутне подсетили на историју страдања нашег народа, чија је једина кривица било име Христово, које народ наш носи у срцу свим вековима. Помињући пре свега усташка недела кроз историју, сви су се сложили у томе да морамо неговати сећање на прошлост, како нас иста не би сачекала у будућности.

На самом крају, окупљеном народу се поново обратио домаћин, протонамесник Бојан Мијановић, који је истакао важност опомињања и сећања на сва усташка недела која су учињена нашем народу, Цркви, а пре свега манастирима, наглашавајући да морамо праштати и молити се за грешнике, не би ли и они сами дошли до искреног покајања.

Приповест о страдањима невиног човека у поменутим логорима је завршена уз братско дружење и разговор о неопходности оваквих скупова, ради спомена оних, који су страдали, али и ради наука оним генерацијама, које тек долазе.