Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Празник Иконе Богородице Тројеручице у манастиру Гргетегу

Празник Иконе Богородице Тројеручице се деценијама литургијски прославља у манастиру Гргетегу, с обзиром да ова икона већ 21. годину обитава у овој Светој обитељи на радост свих нас.

Светом Литургијом началствовао је архимандрит Димитрије, игуман манастира Тумане уз саслужење великог броја свештенослужитеља из Епархија сремске и браничевске, са гостима из Руске православне Цркве из Будимпеште и Румунске православне Цркве из Темишвара. За певницом су били појци Епархије сремске.

Велики број монахиња из других манастира је пристигао да се поклони пред иконом Богородице Тројеручице, а верни народ се сабрао са свих страна и испунио прелепо гргетешко сакрално здање, које одише узвишеношћу тек завршеног фрескописа руских мајстора Саксонов из Туле. У надахнутој беседи високопреподобни архимандрит Димитрије је говорио о Пресветој Богородици и чудотворној икони Богородице Тројеручице и њеном путу од Свете Горе и манастира  Хиландар, све до Свете Фрушке Горе и манастира Гргетег.

После Свете тајне причешћа приступило се освећењу славских дарова и подели нафоре. Као и сваке године архимандрит Доситеј је позвао присутан народ на послужење за трпезом љубави коју су приредиле вредне монахиње са овогодишњим кумовима.