Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Тешко оштећен храм Преподобне мајке Параскеве у Шидским Бановцима

Неколико снажних олуја у претходних пар недеља, почев од 19. јула, тешко су оштетиле храм Преподобне мајке Параскеве у Шидским Бановцима.

Ова православна богомоља, која је генерално обновљена и освећена малим освећењем 2019. године од стране Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, доживела је ових дана тешка оштећења на крову и лађи цркве.

На основу извештаја проценитеља штете, на храму је поломљено  преко 20 метара квадратних црепа, четири плоче бакарног лима са забата и са спојева (опшивки) између крова лађе и звоника и један прозор у лађи. Поред наведене штете постоји опасност да се након додатних падавина оштете фреске које се налазе на зидовима и плафону храма.

С обзиром да је Црквена општина Шидски Бановци једна од најмањих у Епархији сремској и територијално се налази се у Републици Хрватској, те да начињена штета далеко превазилази финансијске могућности црквене општине, надлежни парох протојереј Никола Гвозденовић се са својим парохијанима, овом приликом, обраћа државним органима и приватним лицима за помоћ у санацији.

Уз молитве Господу Богу да нам да снаге да ово искушење пребродимо, најљубазније позивамо све људе добре воље да помогну, да и ова наша мученичка светиња која је кроз историју више пута рањавана у ратним вихорима опет засија пуним сјајем у славу Господа Бога.