Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Освећење крста и земљишта Сурчин

Српска православна црквена општина Сурчин, са свештенством Епархије сремске и верним народом дочекала је у радости и тај дан освећења крста и земљишта за изградњу новог храма посвећеног Рођењу Пресвете Богородице, у четвртак 10. августа 2023. године.

На углу улица Војвођанске и Матице српске у Сурчину, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, извео је свечани чин освећења крсног знамења и земљишта будућег храма, који ће бити трећи православни храм у Сурчину, поред храмова посвећених Преподобној Мати Параскеви (у центру Сурчина) и Светом апостолу Матеју (у Новом Сурчину).

Епископу Василију саслуживали су архијерејски намесник земунски Страхиња Голијан и пећиначки Бојан Мијановић, као и епархијски ђакон Горан Власац.

Градња цркве поверена је јереју Милану Томашевићу, док је земљиште даривао Живко Маџаревић, који је овим чином испоштовао жељу свог блаженопочившег оца, Мила Маџаревића, да се оно поклони нашој Светој Цркви, српском народу и свим поколењима који буду долазили на молитву.

После светог чина освећења Епископ сремски Господин Василије је заблагодарио Богу и Пресветој Богородици, у чију славу је подигнуто мноштво храмова широм света, као и породици Маџаревић за овај неизмерив дар.

Преосвећени Владика Василије је позвао верни народ да саборно учествује у градњи храма Рођења Пресвете Богородице, јер зидајући храм, духовно се и они рађају и граде себе.

Свечаном чину освећења присуствовали су чланови Црквеног одбора за градњу цркве и председник Општине Сурчин, Стеван Шуша, који је са сарадницима пружио пуну подршку градњи треће сурчинске богомоље.