Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Слава манастира Фенека

Манастир Фенек је 08. августа 2023. године, свечано обележио дан посвећен својој заштитници Светој Петки Римљанки. Светом Литургијом началствовао је Епископ сремски Господин Василије уз саслужење настојатеља ове свете обитељи, високопреподобног архимандрита Макарија и свештенства Архијерејског намесништва земунског.

После Свете Литургије и резања славских колача Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије је надахнуто говорио о Светитељки и Божјој угодници, Светој Петки, као и о непрестаној и искреној молитви Богу и заштитници манастира Фенека пред чијим се кивотом, у којем се чува делић моштију, верни народ непрестано молитвом обраћа.

Епископу сремском саслуживали су протојереји, архијерејски намесник земунски Страхиња Голијан и Дарко Кончаревић, старешина батајничке цркве Светог Јована Шангајског, јереји Милан Томашевић парох сурчински, Божидар Ђенић, парох добановачки и Милован Дерета секретар Епархије сремске и парох батајнички. На торжественој Литургији саслуживали су јерођакон фенечки Марко, епархијски ђакон Горан Власац и фенечки Нектарије.

За певницом поред братства манастира појало је свештенство Архијерејског намесништва земунског, протонамесник Радоје Вукотић и протојереј Александар Цвитановић старешина сурчинске цркве Свете Петке.

Славу високопреподобном архимандриту Макарију, настојатељу светиње и братству овог храма, честитало је свештенство које је саслуживало и верни народ за који је припремљено послужење у манастирској сали.