Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Преображење Господње у Обрежу

Велики празник Преображења Господњег свечано и торжествено је прослављен 2023. лета Господњег, као храмовна и сеоска слава у Обрежу.

У навечерју празника служено је празнично вечерње богослужење са петохлебницом, са почетком у 18 часова. Овим богослужењем началствовао је старешина и духовник манастира Светог апостола и јеванђелисте Марка, јеромонах Дамаскин (Тотић), уз саслуживање јереја Милана Главашевића, пароха попиначког и сибачког и јереја Божидара Васића, пароха огарског. Лепоти празничног богослужења допринело је појање Марка Ракића, студента  Богословског факултета и Марка Палежевића, докторанта теологије у Солуну. По свршетку богослужења, присутнима се обратио јеромонах Дамаскин празничном беседом, позвавши све на неопходни преображај наших живота уколико желимо наследити Царство Небеско и бити синови и кћери Божије. Заједничарење уз пригодно послужење за присутне уприличено је у парохијском дому трудом и жртвом кумова храмовне славе, Светосавске омладинске заједнице у Обрежу, локалне самоуправе, верног народа и пароха.

На сам дан празника служена је Света Литургија са почетком у 9.30 часова, којом је началствовао протојереј–ставрофор Душан Петровић, ректор Карловачке богословије у пензији, уз саслуживање протојереја–ставрофора Јована Веселиновића, пароха у пензији, протојереја–ставрофора Момира Џамбића, пароха у пензији и јереја Слободана Мицића, пароха обрешког и старешине храма Преображења Господњег у Обрежу, док су Богу угодне светолитургијске песме узносили за певницом црквени хор из Сурчина и обрешки теолози, као и верни благочестиви народ.

Празничну беседу произнео је протојереј–ставрофор Душан Петровић, говоривши о смислу овога великог дана и празника, о неопходности нашег преображаја кроз учествовање у Светој Литургији, честитавши домаћинима славу, као и свима присутнима празник.

Након Свете Литургије учињени су славска литија око Светог храма, освећење грожђа, славских колача и кољива. Славској литији придружили су се протојереј–ставрофор Слободан Радојчић, парох у пензији, протојереј–ставрофор Жељко Кретић, парох шимановачки, јереј Стефан Сремац, парох прховачки и сремскомихаљевачки, јереј Јован Стегњајић, парох карловчићански, јереј Божидар Васић, парох огарски. Овогодишњи кумови храмовне славе биле су породице Орловић, Влајковић, Тодоровић, Божић, Јовановић, Пошарац, Маријан, Диклић и Деврња.

По одласку у центар села учињен је помен Обрешцима пострадалим у рату, док су чланови локалне самоуправе положили венац на спомен обележје.