Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ЕПИСКОП СРЕМСКИ У ПОСЕТИ ОСОГОВСКОМ МАНАСТИРУ

На дан Светог Нифонта Цариградског, 24. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, у пратњи протојереја-ставрофора Радомира Мишића, архијерејског намесника шидског, посетио је манастир Светог Јоакима Осоговског у Републици Северној Македонији. Како је записао на овдашњем престоном Јеванђељу, Преосвећени Владика је „имао част и задовољство“ да се поклони моштима Светог Јоакима, благодарећи топлом гостопримству Његовог Високопреосвештенства Митрополита кумановско-осоговског Господина Григорија и Његовог Високопреосвештенства Господина Митрополита Јосифа, старешине древне православне светиње на падинама Осоговске планине.

Манастир Сарандапор, Свети Јоаким Осоговски или Осоговски манастир је православна монашка обитељ у близини града Крива Паланка. Подигнут је на месту пећине где се Свети Јоаким Осоговски подвизавао веома усрдно и строго, проводећи дане и ноћи своје у непрестаним молитвама. Сарандапор у преводу са грчког гласи: „Честобродица“ или „40 бродова“.

У време византијског цара Манојла I Комнена (1143—1180) обновљено је сећање на овог Светог. У то време, овде долази свештеник Теодор из Овчег Поља, који се ту и замонашио и узео име Теофан. Он је сакупио око себе велики број монаха и са њима подигао цркву и манастир Преподобном Јоакиму, где је касније постао први игуман. По једном извору (Карловачки летописац) ову монашку обитељ је „зидао или поновио“ Свети краљ Милутин Немањић.

Манастир Светог Јоакима Осоговског (Светог Јанићија Осоговског) више је пута посећиван, помаган и обнављан од стране српских владара из династије Немањића, особито од Светог краља Милутина и његовог сина Светог Стефана Дечанског. У овој светињи се замонашио и чувени подвижник српски и светогорски старац Исаија Серски (око 1350).