Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У ЧЕЛИНЦУ

На празник Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2023. године, освећен је обновљени храм Сретења Господњег у Челинцу. Овом свечаном приликом, Свету архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Господа Епископ сремски Василије, бањалучки Јефрем и горњокарловачки Герасим уз саслужење свештеномонаха, свештеника и ђакона.

Након Свете Литургије, верујући народ се окупио за трпезом љубави да прослави обнову старог храма. У старијој челиначкој богомољи, 1946. године, Свету тајну Крштења примио је и Преосвећени Владика Василије.

Челинац је насељено место и седиште општине Челинац у близини града Бањалуке, у западном делуРепублике Српске. Јужни и југозападни део општине простире се на надморској висини до 800 метара, а ка северу, у највећем делу општине по површини, надморска висина креће се од 300 до 600 метара. Најнижа тачка са надморском висином од 196 метара је на ушћу ријеке Јошавке у Врбању. Први знаци људског трајања на територији града Челинца јављају се још у илирском насељу Змајевац, које датира од пре Христова рођења. Данас је Стари град Змајевац је заштићемо подручје и једна од најпознатијих илирских градина у општини Челинац. Удаљена је десет километара од Бањалуке и налази се непосредно изнад реке Врбање, у близини железничког моста. Змајевац је био веома јако утврђење и представљао је један од централних војних објеката у овом региону. У селу је, на лето 1940, пробијен тунел током градње пруге Бања Лука–Добој, дела трасе Београд–Сплит. За време Југославије, Челинац је био индустријски град са неколико важних фабрика ( Свила, Чајевац, …).