Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Илочка берба грожђа

У храму Светог архангела Михаила и у црквеној порти, овога викенда, поводом 56. Илочке бербе грожђа, одржала се по први пут лепа манифестација концерт духовне музике и црквеног певања „Господ је пастир мој“. Том приликом, окупило се велико мноштво људи и мештана овог града, да чују учеснике програма: Црквени хор Свети Јован Крститељ из Бачке Паланке, Хор Богословије „Светог Арсенија Сремца“ из Сремских Карловаца, као и Јелицу Брестовац, академску глумицу.

Илочка берба грожђа је једна од најстаријих манифестација на истоку Хрватске и ове се године обележава 56. пут. Уз богати програм који се нуди у винарским кућама, с различитим туристичким садржајима, у Илоку су у понуди и друге културно-друштвене манифестације, које обележавају ове свечане дане, На предлог пароха илочког, протојереја-ставрофора Предрага Азапа, у званични протокол манифестације уврштен је и овај концерт у храму Светог архангела Михаила, са жељом да црквено појање буде на благослов свим учесницима поменуте светковине, пред почетака бербе грожђа у граду Илоку.

Овој свечаности су присуствовали и угледни гости: ректор Богословије Светог Арсенија, протојереј-ставрофор мр Јован Милановић, архимандрит Стефан Вучковић, настојатељ манастира Велика Ремета, архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир Мишић, свештеник Предраг Милутин, парох бачкопаланачки, свештеник Ратко Нонковић из Вашице, те представници других верских заједница, др Јасмин Милић, бискуп Реформираме кршћанске цркве из Осијека и Душан Сајак, евангелички свештеник из Илока.

Ректор Богословије је окупљенима пренео поздраве и благослове Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, рекавши да су „ови дани у септембру, дани када се прикупљају плодови човечијег рада, плодови виноградара и ратара, те је важно захвалити се Богу да нас одржи и сачува и испуни свим својим земаљским добрима“. За све учеснике и госте у порти храма припремљено је гастро-винско послужење, с најлепшим илочким винима и храном са роштиља.