Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Редован годишњи сабор вероучитеља Епархије сремске

Другог дана Успења Богородичиног, у храму Рођења Пресвете Богородице у Батајници, а у сусрет почетку нове школске године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије благословио је и узео учешћа у молитвеном и радном делу сабрања вероучитеља.

Том приликом, проф. др Дарко Танасковић, наш истакнути универзитетски професор, исламолог и дипломата говорио је вероучитељима студиозно, темељно и отворено о питањима која су везана за верску наставу у Србији, али и земљама где је био на дипломатским службама.

Др Катарина Диклић, директор ОШ „Вук Караџић“ из Сурчина је, као доктор педагошких наука, подстакла вероучитеље и нагласила улогу њиховог рада у развоју детета, као и доприноса у педагогији и методичким практикумима.

Испред Министарства просвете, сабраним вероучитељима и директорима обратио се др Предраг Вајагић из новосадске Школске управе, пожелевши им пуно успеха у даљем раду и истакавши да је плодовита сарадња између Школске управе и Одбора за верску наставу на изузетно високом нивоу.

Домаћин предавач, председник Одбора за верску наставу Епархије сремске, протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо говорио је на тему корелације и међупредметног повезивања у верској настави са свим могућим школским предметима у разредној настави другог и средњошколског циклуса.

Трудом и љубављу старешине храма, протојереја-ставрофора Споменка Грујића, уприличен је ручак и послужење за све присутне. Такође, свима је дарована књига „Батајници на дар“, аутора Предрага Пузића.

Одлуком Епархије сремске и катихетског одбора, од ове године успостављено је признање за најуспешније школе са територије Епархије по питању организације и функционисања верске наставе. То значи да се признање додељује директорима школа у којима се највише ученика опредељује за верску наставу, као и вероучитељима, који у тим образовним установама раде.

За ову, прву годину то су следеће школе:

  1. ОШ „Слободан Бајић Паја“, Сремска Митровица – директорица Марија Хан;

вероучитељи: јереј Милош Марковић, Урош Стефановић и Милан Бараксадић

  1. ОШ „Вељко Дугошевић“, Рума – директорица Јасмина Вукановић;

вероучитељи: Маринко Симић и Марко Лајешић

  1. ОШ „Филип Вишњић“, Моровић – директор Владица Стојаковић;

вероучитељи: Милорад Марковић и Душан Мијатовић

  1. Медицинска школа „Драгиња Никшић“, Сремска Митровица – директор Ђуро Маричић;

вероучитељ Златко Голубовић

  1. ОШ „Вук Караџић“, Сурчин – директорица др Катарина Диклић;

вероучитељи: др Невенка Пјевач, Николина Маркош и Александра Савановић

Преосвећени Владика је заблагодарио свима на овом сабрању и подсетио све колеге на важност и одговорност савршене салитуршке службе, каква је катихетска.