Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Саниран храм Преподобне мајке Параскеве у Шидским Бановцима

У славу Господа Бога и Преподобне мајке Параскеве, благодарећи несебичној хришћанској љубави и материјалној и финансијској помоћи Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија и Епархијског управног одбора Српске православне Епархије сремске, санирана је огромна штета која је нанета Светом храму у Шидским Бановцима, у јулским олујним невременима.

На основу извештаја проценитеља штете, на храму је поломљено преко 20 метара квадратних црепа, четири плоче бакарног лима са забата и са спојева (опшивки) између крова лађе и звоника и један прозор у лађи.

Поред наведене штете, храму су претила нова могућа оштећења, а због велике површине девастираног крова постојала је реална опасност да се услед додатних падавина угрози живопис који се налазе на зидовима и плафону храма, као и остали црквени имобилијар.

Сагледавши ситуацију да је Црквена општина Шидски Бановци једна од најмањих у Епархији сремској и територијално се налази се у Републици Хрватској, те да начињена штета далеко превазилази њене финансијске могућности, Његово Преосвештенство је показао велику и несебичну хришћанску љубав, као и очинско старање и бригу за нашу оштећену светињу те је благословио да Епархијски управни одбор Епархије сремске финансира обнову овдашње богомоље.

Благодарећи Господу Богу и финансијској помоћи наше Епархије сремске радови су довршени у планираном року те је храм у Шидским Бановцима поново саниран на васколику радост наше мале парохије.

 

Извор: Српска православна Црквена општина у Шидским Бановцима