Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

СВЕЧАНО ЈЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА МИТРОПОЛИТУ АНТОНИЈУ ХРАПОВИЦКОМ

У понедељак, 16. октобра 2023. године, у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, свечано је отворена изложба посвећена блаженопочившем митрополиту кијевском и галицијском Антонију Храповицком (1863–1936), коју су организовале Српска православна Епархија сремска, Амбасада Руске Федерације у Републици Србији и Карловачка богословија Светог Арсенија.

Током церемоније отварања ове манифестације, старешина Подворја Руске Православне Цркве протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев присутнима је прочитао писмо Његове Светости Патријарха московског и све Русије Господина Кирила, а потом су, поред других говорника, о теолошком и пастирском делу митрополита Антонија своје беседе изнели Његово Високопреосвештенство Митрополит будимпештански и мађарски Господин Иларион, као и домаћин овог сабрања, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије. Приликом своје реминисценције живота и рада оснивача Руске Заграничне Цркве, Његово Преосвештенство је истакао:

Након што је букнула Октобарска револуција 1917–1918. године, почиње период његовог сељења из места у место, све док није, на молбу блаженопочившег патријарха српског Варнаве, дошао у Краљевину Југославију и ту био његов гост, све до своје смрти – у Сремским Карловцима.

По изванредно високом духовном животу и реткој љубави, велики молитвеник и слуга Правде Божје, одушевљени оратор и учени богослов, митрополит Антоније је био познат по целом православном свету, али и у широким оквирима римокатоличке, протестанатске и особито, англиканске теолошке мисли.

Његово овоземаљско трајање представљало је један веома тежак живот, пун рада на пољу црквене науке, али и увек брижне љубави за своју паству и за потлачени руски народ.

Овај колос од духа и великан руског народа представи се у Господу 10. августа 1936. године, на братским рукама српског патријарха Варнаве, тог бескрајно верног друга, свог ученика и свагдашњег руског пријатеља.

Митрополит Антоније је преминуо у овој кући свесрпског народа у Сремским Карловцима.

О духу и делу овог човека високог морала, научењака великог знања и дубоко религиозног јерарха, можда најубедљивије могу сведочити речи српског патријарха Варнаве, изговорене над његовим одром:

„Пред нама се налазе посмртни остаци великог Светитеља Руске Цркве, који је указивао путеве спасења и приближавања истини Господа Исуса Христа. Он може бити убројан у ред великих јерерха, Отаца Цркве првих векова хришћанства. Његово име је славно не само за Православну Цркву, него и за цело хришћанство.“

Основавши Свети синод Руске заграничне цркве, са снажном жељом да окупи сву дијаспору својих сународника, дао је велики допринос ширењу православља широм Васељене. Такође, пружио је и велики допринос духовном и културном развоју Сремских Карловаца, али и фрушкогорских манастира, и зато би, памћења ради, заиста требало васпоставити стални музеј–меморијални центар, управо Њему у част, као и генералу Врангелу и осталим Русима, који су своје уточиште, по трагичном слому православне царевине, пронашли у овим питомим крајевима Србије.