Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

СЛАВА СВЕШТЕНСТВА ПРАВОСЛАВНОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ШИДСКОГ

Свештенство Архијерејског намесништва шидског је и ове године прославило своју славу, Светог кнеза Стефана и Свету кнегињу Јелену (Јелисавету) Штиљановић. Прослава ових великих угодника Божијих започела је у навечерје празника, 16. октобра, вечерњим богослужењем са петохлебницом у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Шиду. Празнично вечерње служили су протојереји-ставрофори Радомир С. Мишић, архијерејски намесник шидски и Ђорђе Воларевић, умировљени архијерејски намесник шидски, уз саслужење ђакона при храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Ердевику, Бранислава Ристића. Вечерњем богослужењу молитвено је присуствовало више свештеника шидског намесништва, као и јеромонах Евгеније (Пилиповић), настојатељ манастира Раковац. За певницу су били задужени вероучитељи и студенти теологије из шидског намесништва. По завршетку вечерње службе за свештенство и присутан народ приређена је трпеза љубави.

На сам дан празника Светих Штиљановића, 17. октобра, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Вишњићеву, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију, уз саслужење протојерејâ-ставрофора Радомира С. Мишића, архијерејског намесника шидског и Јовице Милановића, ректора Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, протојерејâ Слободана Вујасиновића, архијерејског намесника сремскокарловачког и Радомира Сандића, пароха у Војки, јеромонаха Евгенија (Пилиповића), настојатеља манастира Раковац, јереја Милана Томашевића, пароха сурчинског и епархијског ђакона Горана Власца.

Светој архијерејској Литургији присуствовао је велики број верног народа, заједно са ученицима ОШ ,,Филип Вишњић“ из Вишњићева, предвођеним директорицом  Владицом Стојаковић, наставницима, учитељима и вероучитељем Душаном Мијатовићем, као и представницима Општине Шид, председником Општине Зораном Семеновићем и председником Скупштине Општине Тихомиром Стаменковићем.

Пре почетка Свете архијерејске Литургије Преосвећени Владика извршио је велико освећење новоизграђеног храма у Вишњићеву, положивши у Часну трпезу делић моштију Светог кнеза Лазара и уједно осветивши нови иконостас храма.

По заамвоној молитви, освештани су славски дарови и одржан је помен упокојеним свештеницима Архијерејског намесништва шидског, као и литијски опход око храма. Додељене су владичанске грамате заслужнима за изградњу храма у Вишњићеву, међу којима су Општина Шид и њен председник Зоран Семеновић, док су ,,Орденом мајке Ангелине“ за многодетно материнство одликоване Вукосава Сандић и Анђелка Личанин. Као најзаслужнији за изградњу храма, правом ношења напрсног крста одликован је протојереј Никола Пробојчић, надлежни парох, чиме је унапређен у чин протојереја-ставрофора.

По завршетку богослужења за свештенство и верни народ, трудом надлежног пароха оца Николе и Црквене општине Вишњићево, приређена је трпеза љубави.