Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

СЕДНИЦА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

На дан Светог апостола Филипа и Преподoбног Теофана Начертаног, 24. октобра 2023. године, Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије председавао је седницом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, која је одржана у Старом двору у Сремским Карловцима.

У раду седнице, на којој су разматрана важна текућа питања из живота Српске Православне Цркве, учествовала су следећa господа чланови Светог Архијерејског Синода: Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и Преосвећени Епископи бачки Иринје, браничевски Игњатије и горњокарловачки Герасим, као и главни секретар Светог Синода, високопреподобни архимандрит Нектарије (Ђурић).

Истог дана одржана је и седница Патријаршијског управног одбора, у чијем раду су учествовали чланови овог тела и директор Патријаршијске управне канцеларије, високопреподобни архимандрит Данило (Гаврановић).

Након завршетка поменутих седница, за чланове Светог Синода и црквене службенике приређен је ручак у Богословији Светог Арсенија, ком су присуствовали и наставници и ученици ове просветне установе. За свечаном трпезом љубави, Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије честитао је, у име Светог Архијерејског Синода, Његовом Преосвештенству Епископу сремском Господину Василију 45. годишњицу узорне архијерејске службе и поклонио му инсигније епископског достојанства, жезал, панагију и крст, као израз „захвалности, поверења и међусобне љубави браће Епископа у Христу“. У надахнутој беседи, Његова Светост је молитвено пожелео да Владику Василија „и даље благодат Божија штити, води и да му даје снагу, на многаја љета, да води Епархију коју му је наша Света Црква поверила“.