Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ПРОМОЦИЈА КЊИГА „ТРИ ВЕКА ЦРКВЕ У ПЕЋИНЦИМА 1720-2020.“ И „АЗБУЧНИК СРПСКИХ СВЕШТЕНИКА У СРЕМУ 1546-1946.“ У ПЕЋИНЦИМА

У уторак, 24. октобра 2023. лета Љубави Господње, у сарадњи Архијерејског намесништва пећиначког, Културног центра и Народне библиотеке у Пећинцима, одржана је промоција двеју књига аутора високопречасног протојереја Бојана Мијановића, архијерејског намесника пећиначког и професора Предрага Пузића. Реч је о књигама, које су писане са благословом и уз пордршку Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, а у издању Народне библиотеке Пећинци – „Три века Цркве у Пећинцима 1720–2020.“ и „Азбучник српских свештеника у Срему 1546–1946“.

Као што обично бива, овај значајан догађај је започео слављењем Господа вечерњим богослужењем у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Пећинцима, које је служио преподобни јеромонах Евгеније Пилиповић, настојатељ манастира Раковац, уз појање свештенства и вероучитеља Архијерејског намесништва пећиначког. У наставку богослужења служен је помен свим упокојеним свештенослужитељима пећиначким. Помен су служили високопреподобни архимандрит Атанасије Гатало, високопречасни протојереј-ставрофор Михајло Маријанац, преподобни јеромонах Лазар Цветичанин и ђакон др Никола Лукић.

По завршеном богослужењу, бројно свештенство, монаштво и верни народ су прешли у салу Културног центра у Пећинцима, где је одржана промоција ових капиталних дела од велике важности, како за Пећинце тако и за црквено-народну историју читавог Срема и Српске Православне Цркве.

Управо тога ради, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, промоција књиге  „Азбучник српских свештеника у Срему 1546–1946.“ ће бити одржана у сваком намесништву Епархије сремске.

На самом почетку промоције присутне су поздравили директори Културног центра и Народне библиотеке у Пећинцима, господин Слободан Станковић и госпођица Невена Наић.
За увод у излагања и најаву говорника је био задужен теолог СПЦ, господин Александар Богићевић из Лаћарка.

Износећи своје погледе на поменута дела, на промоцији су говорили аутори, високопречасни протојереј Бојан Мијановић и професор Предраг Пузић, а своју реч о књигама, истичући њихову важност, упутио је и ђакон др Никола Лукић, доцент на Православном богословском факултету у Београду.

Промоцију су додатно својим наступима украсили и Певачка група „Свитац“ из Деча, под руководством диригента вероучитељице Бојане Радивојевић, млада виолинисткиња Дуња Максимовић из Попинаца уз клавирску пратњу професорке Браниславе Трифуновић, као и вероучитељица Бојана Радивојевић и Недељко Анђелић.

Након промоције у Културном центру, уследио је пригодан коктел у сали парохијског дома у Пећинцима, на којем су сви окупљени имали прилику разменити мишљења и свести своје утиске у погледу читавог догађаја.