Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Поклоничко путовање верника из села Карловчића

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, у суботу, 28. октобра 2023. године, верници из Карловчића, предвођени јерејем Јованом Стегњајићем, походили су светиње Епархије браничевске – манастире Тумане и Нимник. Посебној радости овог путовања је допринело и присуство око двадесеторо деце, чији су путни трошкови били у потпуности покривени. Будући да је СОЗ из Карловчића донирала четрдесет хиљада динара, који су сакупљени од хуманитарног прилога са васкршњег вашара, у организацији парохијанки села Карловчића, путни трошкови овдашњих парохијана били су знатно умањени.

По доласку у Тумане, верници су се упознали са историјатом манастира, а затим целивали мошти Светих  туманских Божјих угодника: Светог Зосима и Светог Јакова, као и делић моштију Светог владике Николаја. После целивања моштију верници су присуствовали молитви за здравље. Сећајући се речи еванђелских, „децо моја гостољубље не заборављајте“ (Јев.13,2), монаси су у манастирској гостопримници почастили и окрепили све намернике. Након окрепљења, поклоници су се пешке упутили до испоснице Светог Зосима, недалеко од манастира Тумана, стварајући још јаснију слику о величини подвига овог великог Божјег угодника и подвижника.

Следеће одредиште ходочасника из Карловчића био је манастир Нимник. Верници су овде, такође, присуствовали молитви за здравље, коју је предводио игуман монашке обитељи – отац Јелисеј, а потом су се поклонили моштима Свете мученице Николине.

Поклоничко путовање је духовно повезало све путнике – поклонике светиња и допринело је да се сви осећају као једна породица, јер су у истинској радости једнодушно певали духовне песме, баш онако како сведочи апостол Јаков „ако ли је ко радостан, нека пева Богу“ (Јак 5, 13). У вечерњим часовима путници су се вратили у своје село, благодарећи Богу на овако предивном дану, духовно окрепљени, оснажени и озарени Божијом благодаћу, као и топлином светиња које су походили.