Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Звучни записи беседа свештеника доступни путем јутјуб канала Архијерејског намесништва румског

Обавештавамо и подсећамо верни народ да су беседе свештеника храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, али и других свештеника који су се у пригодним приликама обраћали верницима, доступне на јутјуб каналу Архијерејског намесништва румског. Тим поводом, aрхијерејски намесник и парох румски протопрезвитер-ставрофор Сретен М. Лазаревић подсећа нас на важност оваквог подвига, који осим своје мисионарске особености, жели да пружи могућност слушања беседа верницима који нису били у прилици да узму личног учешћа у богослужењу. Уједно подсећамо и на наше инстаграм странице: hram_svetog_duha_ruma и mlekopitateljnicaruma, као и фејсбук страницу СПЦО Рума Храм Силаска Светог Духа на апостоле, преко којих можете пратити сва обавештења у вези богослужбеног и парохијског живота наше заједнице. Речи проте Сретена преносимо у целости:

“Служећи Свету Литургију и обављајући редовна богослужења свештенослужитељ ће учинити много у своме животу. Уколико се потруди око умножавања броја оних који долазе и учествују у богослужењу, благословено дело чини, ради кога ће и сав његов дом бити обрадован. Придодајући овоме молитвене обреде, крштења, венчања, исповести, опела, освећења домова и друге потребе Цркве, значајно ће умножити љубав и удостојити се још већих добара. Препознајући додатно делање на обнови, градњи и украшавању храмова и друге имовине Цркве са парохијанима, биће удостојен и многих заслуга са житељима парохије у којој живи. У сваком наведеном делу, поред осталих дарова и врлина, обраћања – беседе, заузимаће најважнија места његовог служења Заједници. Од изузетне важности је да наш однос према овоме буде пажљив и посвећен.

Памтим добро речи при сусрету са старешином манастира Велике Ремете, почившим архимандритом Данилом. Били смо ученици Богословије када нас је старац примио у својој келији. У постељи, већ у дубокој старости, обрадовао нам се, и одмах после поздрава говорио нам: Ви ћете бити свештеници. Не смете да ћутите. И када зубе истрошите говорећи, ни тада не смете ћутати. Реч Јеванђеља мора да се шири. Поред ових поучних и опомињућих речи старца Данила, значе нам подсећања и упућивања наших професора који су нам говорили да је за беседе изузетно важно припремати се. Говорили су нам и да је најбоље да припрема буде свакодневна кроз читање, чиме ћемо обогатити фонд речи. Ако и нисмо неког дана у могућности да прочитамо више од дневних новина, да ће и то бити допринос нашем бољем обраћању. О свакодневном читању Светог Писма, поучних штива, житија светих, обраћања и беседа Светих Отаца, говорили су нам као о многоструком и дивном усавршавању говорништва. Живот украшен врлинама, саветовали су нам као најсавршенији и најпотпунији начин васпитавања других. Пример живљења у препоручиваном слушаоцима придодаје богате садржаје и поуке и најскромнијим речима.

Писана реч увек је добродошла, и она  може бити добар избор припреме за обраћање, као цела беседа, концепт, или тезе за наумљено казивање. Написано се може штампањем умножавати и употребити за даље ширење речи које ће достићи и до оних који нису присуствовали изговореном. Звучни и видео записи увелико су у употреби деценијама и пружају још већу могућност, нарочито преко интернет презентација, апликација, па и друштвених мрежа. Употреба нових технологија прилика је коју би требало препознати и употребљавати. Врло често размишљамо о томе да наше беседе и обраћања нису савршена, са сувишним елементима или мањкавостима и то не би требало да нас обесхрабрује, јер практикујући казивања, говорићемо све боље. Готовост и будност у служењу Богу и роду, биће оснажена благодаћу Божијом, и нас ће изграђивати и многих добара у Господу удостојити. Подсећамо се на садржину молитве на рукоположењу: Божанска благодат, која свагда немоћи исцељује и недостатке допуњује… и осмељујемо се у делању.”

 

презвитер Стефан Гавровски