Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

МИТРОВДАН У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Прослава патрона и заштитника главног сремског града, Сремске Митровице, започета је предавањем и духовним предвечерјем у Основној школи “Слободан Бајић – Паја”, које је одржао протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, на тему “Човека као (пре)носиоца вечне просвете”. Поздравну реч окупљенима упутила је директорка школе Марија Хан, иначе добитница Благодарја наше Епархије за највећи проценат ученика опредељених на верску наставу.

Прота Сандо, као дугогодишњи професор и шеф Групе за катихетско богословље Православног богословског факултета Универзитета у Београду, одговорио је на многе недоумице присутних у времену модернизма, турбуленције и транзиције српске просвете. Родитељи и сви присутни, умудрени и утешени топлим протиним речима, заблагодарили су предавачу на доласку и отворено му изразили своју радост због нових духовних трибина које ће се и убудуће на овом месту организовати.

По свршетку предавања, бденије у Саборном храму служио је изасланик Преосвећеног Епископа сремског Господина Василија, архимандрит др Клеопа (Стефановић), настојатељ Световаведењског манастира у Сремским Карловцима и професор у Карловачкој богословији. Након коктела и свечане вечере, уприличене трудом и љубављу старешине Саборне цркве, протојереја-ставрофора Гвоздена Арамбашића, присутни су се сабрали у парохијском Српском дому и велелепној свечаној сали.

Свету архијерејску Литургију на сам празник Светог Димитрија, служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, са свештенством Епархије сремске и у молитвеном присуству представника локалне самоуправе, директора јавних предузећа и установа, представника Сријемске бискупије, али и верног народа који је украсио и испунио саборни храм.

У току савршавања Свете Литургије, Преосвећени Владика је рукоположио у свештени чин ђакона господина Стефана Недића, заменика председника Одбора за верску наставу наше Епархије и катихету у Митровачкој гимназији. Свечаном литијом улицама централног градског језгра, благословени су сви мештани и прочитана је Молитва за умножавање љубави и спасење свих који бораве у овом месту. Након обављених богослужења, у великој сали Српског дома уприличена је трпеза љубави за служашче свештенство, госте, пријатеље, породицу новорукоположеног ђакона, али и верујуће хришћане сремскомитровачких парохија.