Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

СВЕТИ АРСЕНИЈЕ СРЕМАЦ, ДРУГИ АРХИЕПИСКОП СРПСКИ – ПАТРОН КАРЛОВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

На празник Светог Арсенија, 10. новембра 2023. године, прослављена је слава истоимене Богословије у Сремским Карловцима. Том свечаном приликом, Свету архијерејску Литургију у сремскокарловачком Саборном храму Светог оца Николаја служили су Његово Високопреосвештенство Митрополит тетовско-гостиварски Господин Јосиф из Македонске Православне Цркве и Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије. Саслуживало је свештенство и монаштво Српске и Македонске Православне Цркве, док је торжествено богослужење улепшало појање хора Богословског училишта у Сремским Карловцима.

Након што су Високопреосвећени Господин Митрополит и домаћин, Преосвећени Господин Епископ поучили окупљене својим архипастирским беседама, освећени су славски дарови. Његово Преосвештенство је сведочио Живој Цркви о животу и подвигу Светог Арсенија, али и о поново оствареном заједништву српских и македонских архијереја у братској љубави и молитви. Као симбол искрене радости због васпостављеног јединства у Христу са јерархијом Македонске Православне Цркве, Његово Преосвештенство је Високопреосвећеном Господину Митрополиту поклонио архијерејску панагију.

По завршеној Светој Евхаристији, уприличена је трпеза љубави у Богословији Светог Арсенија, где су окупљени имали прилике да уживају у богоугодним разговорима, али и складном појању ученика ове значајне просветне институције.