Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ЧИН ОСВЕЋЕЊА КРСТА У БЕРКАСОВУ

У уторак, 14. новембра 2023. лета Господњег, на празник Светих бесребрених и чудотворних лекара Козме и Дамјана, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије извршио је у Беркасову чин освећења крста, који ће стајати на куполи храма.

Подсећања ради, 19. јула ове године, у олујном невремену које је захватило наше крајеве, страдали су део куполе, крст и кров на храму Светих апостола Петра и Павла у Беркасову. Трудом и залагањем надлежног пароха, протојереја Бојана Цветковића, али и прилозима верног народа, изливен је нови крст, изграђен је део куполе и извршена је санација крова храма. Приложници крста за храм били су браћа Бојан и Радослав Остојић из Беркасова, конструкцију куполе храма извршило је предузеће ,,Борзо промет“, такође из Беркасова, док је оплату од бакра за куполу израдио лимар Станко Гагић из Сремске  Митровице.

У обреду освећења Преосвећеном Владици саслуживали су протојереј-ставрофор Ђорђе Марић, парох шидски, јереј Гостимир Душанић, парох илиначки и епархијски ђакон Горан Власац. Овом свечаном чину присуствовали су свештеници Архијерејског намесништва шидског, на челу са архијерејским намесником, протојерејем-ставрофором Радомиром. С. Мишићем, вероучитељи, представници Општине Шид, ученици издвојеног одељења ОШ ,,Сремски Фронт“ у Беркасову, предвођени учитељицама Весном Мауковић и Сањом Петровић и вероучитељем Душаном Мијатовићем, као и бројни верни народ.

По обављеном чину освећења, сабранима се обратио Преосвећени Владика Василије, који се у својој беседи осврнуо на искушење које је снашло храм у Беркасову услед олујног невремена, али и на његово превазилажење, демонстрирано управо кроз данашње освећење крста, који ће красити беркасовачки храм, као знамење победе над свим недаћама.

После беседе, додељене су епископске грамате заслужним приложницима за обнову храма, а потписана је и Повеља о освећењу крста, на коју су, поред Његовог Преосвештенства, своје потписе ставили и протојереј-ставрофор Радомир С. Мишић, архијерејски намесник шидски, протојереј Бојан Цветковић, надлежни парох у Беркасову, председник Црквеног одбора Делибор Јовичић, као и приложници крста за храм, Бојан и Радослав Остојић.

За све сабране на овом богоугодном делу, љубављу надлежног парохијског свештеника, оца Бојана, приређена је трпеза љубави.