Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Храмовна слава у Горњем Товарнику и обнова крова на храму Светог великомученика Георгија

Парохија Горњи Товарник је дочекала храмовну славу Обновљење храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, са посебним задовољством, јер је непосредно пре овог празника обновљен кров на храму, који је страдао у невремену које је ове крајеве погодило 19. и 21. јула ове године.

Како је овај свети храм под заштитом државе, због свог уметничког и историјског значаја, благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, Црквена општина у Горњем Товарнику је конкурисала за наменска финансијска средства Владе Републике Хрватске, предвиђена за обнову сакралних здања која представљају културно добро. Сви радови по пројектној документацији (замена бибер црепа, кубура и лимарски радови) урађени су у планираним оквирима, уз финансијску помоћ Министарства културе Владе Републике Хрватске. За нашу малу Црквену општину (која броји тек 20 православних домова) ова је помоћ од великог значаја, јер би без ње било тешко благовремено и квалитетно обновити свети храм.

Тако је наш храм у новом руху дочекао своју славу. Свету Литургију служио је надлежни парох, протојереј Никола Гвозденовић, уз присуство малобројих верника. По завршетку Литургије обављен је литијски опход око храма, а потом су освећени славски колач и кољиво, које су принели славски кумови породица Миљковић из Горњег Товарника. Након резања славских колача присутнима се обратио надлежни парох беседом о животу и мученичком подвигу Светог великомученика Георгија.

 

Извор: Црквена општина Горњи Товарник