Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Свети архангел Михаило, слава манастира Бешенова

На празник Светог aрхангела Михаила, 21. новембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Бешенову. Преосвећеном Владици су саслуживали архимандрит Стефан, настојатељ Велике Ремете, архимандрит Арсеније, настојатељ бешеновачки и професор Карловачке богословије, јеромонах Василије, настојатељ манастира Светог Василија Острошког на Врањашу, протојереј-ставрофор Маринко Радмило, умировљени парох нирнбершки, јеромонах Митрофан, сабрат монашке обитељи у манастиру Бешенову и епархијски ђакон Горан Власац. Након што је пререзан славски колач, присутни хришћани су позвани на трпезу љубави, припремљену трудом бешеновачког братства.

Оснивање манастира Бешенова, посвећеног Светом архангелу Михаилу, предање такође приписује Светом краљу Драгутину. Мата Косовац је записао како се у овој фрушкогорској богомољи чува „један стародневни крст из 1297. године“, који је био израђен на тако вешт начин да су га неки угледни путници „искали за музеум у Беч“. На том распећу писало је како су га Бешенову поклонили извесни Лаза и Атанаско, мада је касније откривено да су га они заправо „откупили“ тек 1659. године. Везу ове грађевине са Немањићима, Косовац је видео и у избору њеног небеског заштитника, Светог архангела Михаила, који је био патрон српске светородне династије. С друге стране, на самом храму је била забележена година 1467, која се данас углавном тумачи као време у ком је живописан.

Током Другог светског рата, Бешеново је опљачкано и минирано, паљено и на крају потпуно сравњено са земљом, у мају 1944. године. Очувани делови Алексићевог иконостаса пронађени су у бешеновачкој парохијској цркви, 1946. године и пребачени су у Музеј црквене уметности у Сремској Митровици.