Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

СТАРОПАЗОВАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ У ПОСЕТИ ЕВАНГЕЛИЧКОЈ ЦРКВИ

У среду, 22. новембра 2023. године, ученици Гимназије „Бранко Радичевић“ из Старе Пазове, одељења 2ц, 2д и 4а, заједно са својим професорима географије, Либушом Симендић, словачког језика, Владиславом Хавран и верске наставе, Александром Ђурђевићем, посетили су евангеличку цркву.

У цркви су нас дочекали домаћин, фарар Игор Фелди и православни свештеник, протојереј-ставрофор Срђан Ђурђевић. Пожелевши нам добродошлицу и исказавши радост и љубав што нас види у својој цркви, фарар Игор се осврнуо на општу историју Евангеличке Цркве и на историју Старе Пазове и Словака у овом месту.

Уследио је говор оца Срђана о љубави, толеранцији и односу између Српске Православне Цркве и Словачке Евангеличке Цркве у Старој Пазови. Сваке године, на Бадњи дан, по јулијанском и грегоријанском календару, 6. јануара и 24. децембра, уприличе се посете оца Срђана евангеличкој цркви и фарара Игора православном храму Светога пророка Илије. Отац Срђан је истакао да „сваком човеку требамо да прилазимо с љубављу Христовом, невезано ко је ко, и да српски и словачки народ у Старој Пазови управo тако и функционишу, као једно“.

Ово је прва посета старопазовачких гимназијалаца евангеличкој цркви, где су ђаци имали прилике да непосредно сагледају све сличности и разлике двеју Цркава. 

Александар Ђурђевић,

учитељ вере