Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Монашење у врдничкој Раваници

У навечерје празника Светог Јована Златоустог, у манастиру Врдник, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије обавио је монашење две Драгане и једне Фотине. Велики број свештенства и монаштва, родбине и пријатеља, вечерас, 25. новембра 2023. године, присуствовао је овом величанственом чину умирања и рађања.

Како рече Преосвећени Владика Василије у својој беседи, „данас су умрле две Драгане и Фотина и родиле се Нектарија, Магдалина и нова Фотина“. Овом радосном приликом, треба посебно истаћи присуство гостију из мученичке многострадалне Украјинске Православне Цркве, на челу са Преосвећеним Епископом Никитом из Иванофранковске епархије. За певницом су појали Карловачки богослови, уз велику помоћ многобројног свештенства и ђаконства Епархије сремске.

Како то правила наше Свете Цркве налажу „привођење“ пред Царске двери обавиле су схимонахиње из Гргетега и Раванице, а Преосвећеном Владици Василију су саслуживали су високопреподобни архимандрит Доситеј, настојатељ манастира Гргетега, јеромонаси Павле и Лазар, настојатељи манастира Манасије и сремске Раванице, као и епархијски ђакон Горан Власац.

После обављеног монашког пострига присутном свештенству, монаштву, родбини и пријатељима обратио се Епископ Василије надахнутом беседом о лепоти монашког живота. Преосвећени Владика се захвалио и гостима из Украјине на подвигу и смиреном трпљењу притисака са свих страна зарад јединства Православних Цркава. Честитања новопостриженим монахињама почињу са питањем: „Како ти је име сестро?“, уз уобичајен одговор: „Грешна монахиња… и име.“

Домаћин овог величанственог догађаја у нашој Цркви, јеромонах Лазар са нескривеном радошћу рече да је ово прво монашење у Раваници после тридесет година.

Свечаност је настављена у манастирској гостопримници где је сестринство манастира поклонило одежду Преосвећеном Епископу Василију, у знак захвалности за љубав и бригу о овој светињи, а за присутне госте уприличена је богата трпеза љубави. За трпезом је беседио високопреподобни архимандрит Доситеј, настојатељ гргетешки, износећи своја сећања на давне осамдесете године прошлог миленијума, када је Епархију сремску преузео Владика Василије .

 

Текст, фотографија: Крсто Калинић