Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Светодимитријевски хуманитарни турнир у малом фудбалу ученика верске наставе у Сремској Митровици

Са почетком Божићног поста, ученици веронауке сремскомитровачког актива, предвођени својим вероучитељима, имали су прилику да на делу покажу најбољу и делатну, ону духовну страну поста помажући потребитима. Ово је постала већ традиција, да се другу годину за редом, низом различитих мисионарских, интерактивних, харитативних и хуманитарних делатности обележи градска слава, празник Светог великомученика Димитрија, у склопу градских новембарских дана.

У уторак, 28. новембра 2023. године, у организацији Одбора за верску наставу Епархије сремске и актива сремскомитровачких вероучитеља, у ОШ „Свети Сава“ најмлађи ученици, три екипе од првог до четвртог разреда и ученици другог циклуса основне школе, укупно њих осамнаест екипа надметали су се у фудбалској игри за деветнаестогодишњег Луку Жилића из Мартинаца. Лука је оболео од церебралне парализе, спастичне дистоније петог облика, најтежег, о коме брине мајка и бивши је ученик ШОСО „Радивој Поповић“. У пријатној атмосфери, прави дух, са часова веронауке преточио се у фискултурну салу и владао је, тог дана, градом Светог Димитрија.

Средњошколци, њих шеснаест екипа, у фискултурној сали Економске школе „9. Мај“, сутрадан, 29. новембра, били су слика и прилика српске просвете, омладине и духа вечне младости Цркве. Такође, играло се и за другаре из удружења грађана „Аутизам говори срцем“.

Домаћини турнира, вероучитељи, али и два сјајна директора, господин Новица Новаковић и госпођа Драгана Сретеновић, учинили су све да ова два хладна и кишовита дана изгледају тако топло и остану урезана у најбољем школском сећању стубова будућег друштва, наше хришћанске деце.

Хуманитарном турниру придружили су се и мартиначки предшколци из објекта њихове установе, предвођени својим васпитачима и вероучитељем оцем Јовицом Михајловићем.

Пласман старијег узраста основне школе:

  1. ОШ „Јован Јовановић Змај“, Сремска Митровица
  2. ОШ „Јован Јовановић Змај“, Шашинци
  3. ОШ „Јован Поповић“, Сремска Митровица

Пласман средњих школа:

  1. Медицинска школа „Драгиња Никшић“
  2. Прехрамбено-шумарска и хемијска школа
  3. Митровачка гимназија

Прикупљено је 118.000 динара за нашег Луку Жилића и удружење „Аутизам говори срцем“ и на крају можемо установити да је најбољи час веронауке, хуманости, одрживости и радовања светињи живота успешно реализован.

 

ђакон Стефан Недић