Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, у навечерје празника Светог пророка Авакума, Светог цара Уроша и Преподобног Јоаникија Девичког, 14. децембра 2023. године, у Новој Пазови, одржана је промоција књиге „Азбучник српских свештеника у Срему 1546–1946“, аутора Предрага Пузића. У храму Свете Тројице у 18 часова, вечерње богослужење служили су протојереј Бојан Мијановић, архијерејски намесник пећиначки и ђакон Александар Милановић, уз молитвено присуство протојереја-ставрофора Зорана Јовића, архијерејског намесника старопазовачког. За певницом су складним гласовима појали свештеници поменутог намесништва.

Након вечерњег богослужења у црквеној сали је одржана промоција књиге уз учешће протојереја-ставрофора Зорана Јовића, протојереја Бојана Мијановића, аутора Предрага Пузића, ђакона др Николе Лукића и јереја Божидара Васића.

Током излагања сви говорници су се сложили да је овде реч о капиталном делу, које је много важно, не само за шире подручје Срема, него и за целу Српску Православну Цркву. После сјајних издања о српским епископима и монасима, коначно је објављено и једно дело о свештенству, које је заправо тај главни чинилац којим се придобијају словесне овце у стадо Христово. Свештенство је она нит која повезује и епископе и монахе са народом Божијим, и са њим свакодневно дели и добро и зло у овоме свету. Свештеници су ловци људи који приводе Христу Господу сваку душу која жели спасење. Понекад се због личности свештеника долази или не долази на Литургије и друга богослужења.

Кроз ово дело, читалац се може упознати са разним примерима како се живело, радило, Богу молило и од зла бранило, у разним периодима у раздобљу од целих четири стотине година. 

Описане су и све цркве Срема, од разних материјала изграђене, где су се налазиле и где данас поносно и усправно стоје, чекајући верни народ српски да их испуни својим присуством, а понајвише својом молитвом и љубављу из које су и подизане за векове, а све у славу многих светитеља који поживеше на разним странама света, а највише у славу Бога у Тројици, Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

 

јереј Светогор Сандић