Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Азбучник српских свештеника у Срему 1546-1946. представљен у архијерејском намесништву земунском

У Светосавској сали при цркви Свете Петке у Сурчину, 21. децембра 2023. године, представљена је књига Азбучник српских свештеника у Срему 15461946. Књига аутора Предрага Пузића, публицисте који ради као средњошколски наставник у Новом Саду, а живи у Раковцу код Беочина, угледала је светлост дана захваљујући благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија. За вишегодишњи истраживачки рад аутор, професор Пузић је користио богату архивску грађу из фондова Архива Српске академије наука и уметности у Сремским Карловцима (Митрополијско-патријаршијски архив), бројне црквене публикације, различите верске и државне шематизме, књиге објављене током 19. века, периодичне часописе и новине дневне, недељне или стручне штампе као и грађу из приватних рукописа и фундуса.

На свечаном представљању књиге у Сурчину говорили су: протојереј Бојан Мијановић архијерејски намесник пећиначки, аутор Предраг Пузић,  ђакон др Никола Лукић и јереј Божидар Васић. Госте је поздравио протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, а у музичком делу наступили су чланови етно групе Звонце.

 

Из предговора Епископа сремског Василија

Са великим задовољством препоручујемо читалачкој јавности ово капитално дело, са дубоким убеђењем да ће корисно послужити свим истраживачима прошлости нашег народа и његове Светосавске Цркве. 

Од срца благодаримо протонамеснику Бојану Мијановићу, архијерејском намеснику пећиначком и господину Предрагу Пузићу, аутору монументалног издавачког подухвата, као и свим њиховим сарадницима који су допринели да се овај велики подвиг успешно оконча.

Поред тога, сигуран сам да ће нас ова драгоцена књига, попут свеће упаљене над светлим гробовима наших блаженопочивших свештеника, подстакнути да се, по упутству Светог апостола Павла, и сада сећамо наших старешина и учитеља Речи Божје, са молитвом да ће ући “у радост господара свога”.

 

Из рецензије проф. др Владислава Пузовића

Књига која је пред читаоцем садржи драгоцене податке за српску црквену историју на подручју целовитог Срема. У њој је најпре представљена мрежа протопрезвитерата са основним подацима о протопрезвитерима и информацијама о црквеним и државним одредбама везаним за њихово функционисање. Потом је дат регистар насеља и парохија са подацима о храмовима, капелама, водицама, вероисповедним школама, црквеним књигама и имовини. Овоме је још додат попис са стотинак насеља из перода 16–18. века која су имала православне цркве, а престала да постоје услед различитих сеоба или државних одредби. Главни део рада представљају кратке биографије преко три хиљаде свештеника са територије Срема, укључујући и његов западни део…