Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

МАТЕРИЦЕ У БАТАЈНИЦИ

У Недељу Светих Праотаца и на спомен Светог преподобног Данила Столпника, 24/11. децембра 2023. лета Господњег, верни народ се сабрао на Литургију и након сједињења са Живим Богом обележио традиционални празник Материце пригодним програмом, у црквеној сали храма Светог архангела Гаврила у Батајници.

У сали препуној родитеља и деце, старешина овог храма, протонамесник Радоје Вукотић се свима обратио уводним словом о смислу Материца за српску православну породицу, посебно нагласивши значај мајке по угледу на многе славне праматере и матере нашег рода. Том приликом представио је још један повод овог окупљања, а то је промоција нове књиге и богоугодне збирке песама парохијанке, госпође Душице Риђошић, желећи да нам будућност донесе још њених духоносних и плодотворних радова.

У наставку, уследио је мозаик разних рецитала и глумачких комада ученика православне веронауке ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“, у част мајки, уједно сећајући се Детињаца и најављујући обичаје за Оце. Међу учесницима програма чуо се и славопој у част Пресвете Богородице, а извео ју је новоформирани црквени певачки састав при овом храму, под учитељским вођством јереја Милована Дерете.

При крају свечаности о стваралаштву, о књизи „Дарови од Бога“ говорила је госпођа Наталија Станковић, мастер италијанског језика и књижевности, а потом се присутним обратила и сама песникиња, речима захвалности Богу и окупљеној публици, дочаравајући љубав Божју, молитвену моћ и лепоту православних хришћанских празника и обичаја.

Нека су од Бога благословени дани Божићног поста, чекајући сверадосни празник Рођења Христовог!

 

јереј Немања Теофиловић,

парох батајнички при Храму Светог архангела Гаврила