Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Празник Светог Василија Великог у манастиру Раковцу

На празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, 14. јануара 2024. године, када се обележава и почетак Нове године, Светом архијерејском Литургијом у храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамајана у манастиру Раковцу, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије. На дан када је Преосвећени Господин Епископ прославио свој имендан, на Евхаристијском слављу саслуживали су протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, протојереј Жељко Кусић, парох сремскокаменички, јереј Александар Чавка, парох угриновачки, јереј Ђорђе Милидраг, професор Богословије Светог Арсенија и парох сремскокарловачки, епархијски протођакон Горан Власац и ђакон Александар Стаменковић, службеник Епархијског управног одбора Епархије сремске. Свечано богослужење су својим појањем за певницом улепшали теолози и богослови из Епархије сремске.

Истом радосном приликом прослављена је и слава капеле у манастиру Раковцу. Честитајући својим епархиотима Ново лето милости Господње, а раковачкој монашкој обитељи славу, Његово Преосвештенство је присутне поучио о животу и мисији Светог Василија Великог (око 329–379), једног од тројице кападокијских Отаца Цркве и оснивача општежитељних монашких правила. У својој архијерејској беседи, позвао је верни народ да овај свети дан искористи за „детаљну духовну смотру, у којој сваки хришћанин и верник треба да сагледа шта је, у току прошле године, урадио на себи, али и у својој Цркви, као и да се захвали Богу на свом добру које је примио и замоли за опроштај учињених греха“.

По обављеним богослужењима, трудом раковачке монашке обитељи и њеног настојатеља, Оца Евгенија, за сабрану Живу Цркву приређена је богата трпеза љубави.