Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Света архијерејска Литругија у Доњој цркви у Сремским Карловцима

На 34. недељу по Духовима, када наша света Црква прославља Преподобне Павла Тивејског, Јована Колибара и Гаврила Лесновског, 28. јануара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сремским Карловцима. Саслуживали су протојереј-ставрофор Зоран Јовић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремскокарловачки, протојереј-ставрофор Чедомир Грујић, умировљени парох из Епархије банатске, јереј Бојан Нинковић, секретар Епархијског управног одбора Епархије сремске, јереј др Петар Николић, катихета у Карловачкој гимназији, јереј Ђорђе Милидраг, професор у Карловачкој богословији, епархијски протођакон Горан Власац и ђакон Марко Стефановић из Сремских Карловаца.

Непосредно пре Свете Литургије, Његово Преосвештенство је осветио обновљени иконостас у храму Светих апостола Петра и Павла. Резбарија неокласицистичког иконостаса из Доње цркве представља рад Марка Вујатовића из 1825. године. Слике у олтару настале су после 1720. године и дело су непознатог мајстора. Фреске на своду, пандантифима и иконе на иконостасу сликао је Димитрије Братоглић, у периоду од 1828 до 1831. године.

У току Евхаристијског славља, на малом входу, Преосвећени Владика Василије одликовао је протојерејским чином Петра Николића, доктора теологије и вероучитеља у Карловачкој гимназији, а у својој архипастирској беседи изразио је своју особиту радост што Карловчани поново имају прилике да иконостас Доње цркве виде у његовој блиставој лепоти, пре свега захваљујући труду и ревности старешине овог храма, протојереја Слободана Вујасиновића, архијерејског намесника сремскокарловачког.