Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ПЕЋИНЦИ СВЕТОМ САВИ „ВЛАДАРСКОГА РОДА СЛУЖИТЕЉ ГОСПОДА“

„Свети Сава је духовно надрастао све националне,
политичке и верске искључивости свог времена.
Угледајмо се на њега.“

(Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије)

Следујући речима свог Архипастира, 29. јануара 2024. године, са почетком у 18 часова,  актив вероучитеља Архијерејског намесништва пећиначког, на челу са координатором јерејем Божидаром Васићем у сарадњи, са Културним центром Пећинци и директором те установе, господином Слободаном Станковићем, сабрао је свештенство, многобројни верни народ и децу светосавску. Манифестација је осрганизована у великој сали Културног центра у Пећинцима, како би једнодушно прославили (Про)Светитеља и оца свога Саву и мотивисали сами себе и једни друге да се одазову позиву свог Владике и сходно истом да се угледају на свог Светитеља.

Сабрање је уприличено, уз свесрдну помоћ, подршку Архијерејског намесништва пећиначког, на челу са архијерејским намесником пећиначким, високопречасним протојерејем Бојаном Мијановићем, као и уз покровитељство Општине Пећинци и господина председника, Синише Ђокића. Овај богоугодни културно-уметничко-образовни догађај приређен је под називом „Владарскога рода – Служитељ Господа“.

Окупљени су били у прилици да се додатно и поближе упознају са ликом и делом највећег Србина, који је земљом ходио, из три перспективе, али са истим дивљењем, кроз предавања професора историје, госпође Дарије Швоње, те докторанда на Православном богословском факултету у Солуну и вероучитеља у Пећинцима, господина Марка Палежевића и професора српског језика и књижевности, госпође Катарине Чавић. Модератор овог догађаја је био господин Перица Одобашић.

Учесници културно-уметничког програма, којим је сабрање богато украшено били су: вероучитељица Основне школе у Пећинцима, госпођица Бојана Радивојевић, апсолвент на Православном богословском факултету у Београду, господин Недељко Анђелић, хор ОШ „Душан Вукасовић Диоген“ из Купинова, Обрежа и Ашање под руководством професора музичке културе, госпође Ане Љубојевић, као и господин Бојан Наић, те ученици Техничке школе у Пећинцима, Никола Наић и Анастасија Филиповић.

Свако присутно срце ове вечери је, испуњено нескривеним поносом, откуцавало речи Светог Владике Николаја: „ Благо мајци која Саву роди и Србима док их Сава води.“

Аутор: Јереј Божидар Весић, парох Огарски