Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Света архијерејска Литургија у манастиру Мала Ремета

На дан када наша света Црква прославља Светог свештеномученика Власија и Светог великомученика Ђорђа Кратовца, 24. фебруара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у храму манастира Мале Ремете. Његовом Преосвештенству су саслуживали високопреподобни архимандрит Стефан, настојатељ манастира Велика Ремета и свештенство из Епархије сремске и других дијецеза Српске цркве.

У току Евхаристијског славља, Преосвећени Владика Василије, у својој архијерејској беседи, поучио је сабрани верни народ о житију Светог свештеномученика Ђорђа Кратовца, чији се делић моштију чува у манастиру Мала Ремета, нагласивши значај истрајности, посвећености вери и спремности хришћанина на жртву, као основних врлина на којима се темељи свеукупна спасоносна мисија Цркве Христове. Богослужењу је молитвено присуствовала и госпођица Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у Влади АП Војводине, која свесрдно помаже обнову конака монашке обитељи у Малој Ремети.

Пореклом Србин, из града Кратова, Свети Ђорђе беше по занату кујунџија, а по срцу и души уверени и богомољни хришћанин. Тек му беше осамнаест година када га Турци хтедоше потурчити. Но Ђорђе оста у вери тврд као дијамант. Тада га Турци мучише многим љутим мукама, и најзад га спалише жива на ломачи. Пострада за лепу веру Христову, 11. фебруара 1515. године, у Софији, за време цара Селима и прослави се славом неувелом на небесима.

Тропар (глас 4):У трпљењу многих подвига твојих Георгије, поднео си смрт и огањ, и по свршетку своме, у збору мученика, примио си од Христа венац који не вене, и сада у земљи кротких боравиш, блажени. Моли за нас Христа Бога, да душама нашим дарује велику милост.