Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Светогорско свеноћно бденије у Бусијама

Уочи празника великог Божјег угодника и страдалника Светог свештеномученика Харалампија, 22. фебруара 2024. године у храму Свете браће Кирила и Методија у Бусијама уприличено је Свеноћно бденије, са почетком у 20 часова. Ово вишечасовно богослужење служено је сходно богослужбеном поретку манастира Хиландара на Светој Гори, уз све особености које одликују ово богослужење.

Вечерње богослужење служио је протонамесник Сава Мишановић из Нове Пазове. Јутрење је служио презвитер Марко Јелисавац из Сремске Митровице, док је Светом Литургијом началствовао презвитер Дарко Крстић из храма Светог Марка у Пиносави, уз саслужење презвитера Стефана Гавровског и оца Марка Јелисавца. Својим молитвеним учешћем и богатим искуством појања на Светој Гори, лепоти богослужења допринели су појци предвођени протопсалтом Николом Шенером.

По завршетку духовног славља, речима захвалности окупљенима се обратио старешина храма презвитер Драган Зорица, који је, између осталог, нагласио да је учешће у богослужбеном животу Цркве од изузетне важности за православне хришћане, те ће братство светог храма заједничким залагањем настојати да оваква и слична богослужења, кроз која се духовно крепимо и снажимо нашу веру чешће организује. За верни народ који је у молитвеном расположењу испунио свети храм, свештенство и појце, љубављу сестара нашег храма припремљено је послужење.

презвитер Стефан Гавровски