Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић посетила голубиначки храм Ваведења Пресвете Богородице

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, заједно са Епископом сремским Господином Василијем, протојерејем-ставрофором Радомиром Мишићем, архијерејским намесником шидским и надлежним парохом, јерејем Милорадом Бојчићем и директором Развојног фонда Војводине Гораном Савићем, посетила је Храм Ваведења Пресвете Богородице у Голубинцима.

Посета покрајинског секретара организована је у форми радног састанка, на коме су сумирани резултати обнове храма и рестаурације иконостаса, који су финансирани средствима из буџета Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

„Рестаурација и реконструкција иконостаса овог храма је обухваћена пројектом који је ресорни секретаријат подржао у износу од 3,7 милиона динара“, рекла је Милошевићева и истакла да је то вредно уметничко дело.

Секретарка је навела да је цео храм реновиран, у сарадњи са Општином Стара Пазова, као и да су, након прошлогодишњег невремена, које је оштетило велики број верских објеката, опредељена додатна средства у износу од два милиона динара, и подсетила да ресорни секретаријат повећава улагања у области верских заједница, који тренутно износи 30 милиона динара.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије се овом приликом захвалио Покрајинској влади што је препознала значај очувања и обнове храмова.

Голубиначки храм је у процесу обнове од 2020, а зидан је од 1784. до 1788. године. Иконостас је израдио дуборезац Марко Вујатовић, осликао га је Димитрије Бачевић, 1767. године, а од 1817. до 1820, његове радове допунио је Стефан Суботић, док су исте обновили Ђорђе Ракић из Нештина и Алексић из Арада, 1899. године.