Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

У Сремској Митровици, 5. марта 2024. године, уснуо је у Господу протојереј Ратко Јованчевић

Рођен је 11. септембра 1943. године у Свилајнцу, од оца протојереја Душана и мајке Наде Јованчевић. Основну школу завршио је у Ердевику, а Богословију у манастиру Крка, 1968. године. Оженио се исте године Селеном Бараћ из Лаћарка, са којом је добио двоје деце, Душана и Гордану. Рукоположен је 7. јануара 1969. године, на празник Рождества Христовог, од стране епископа сремског Макарија. Прва парохија на којој је службовао била је парохија у Стејановцима, 1969. године. У Лаћарак прелази 1978, где остаје до 1981, када одлази на парохију у Чалму и ту је службовао све до свог пензионисања, 2009. године. Одликован је чином протојереја, 2009. године, од стране Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, након обнове храма Светог великомученика Георгија у Чалми.

Наш драги прота Ратко, живеће вечно у срцима свих нас. Његове беседе ће памтитити многе генерације садашњих и будућих свештеника, јер нас је све поучавао и припремао да служимо Богу и васцелој творевини Његовој.

Тело новопредстављеног слуге Божјег, протојереја Ратка Јованчевића, биће донето у храм Светог архангела Гаврила, 6. марта 2024. године Господње, у 18 часова.

Свету заупокојену Литургију ће служити свештенство намесништва сремскомитровачког, 7. марта, са почетком у 9 часова.

Опело новопредстављеног слуге Божјег, протојереја Ратка Јованчевића, служићемо у храму Светог архангела Гаврила, са почетком у 12 часова, а опелом ће началствовати архијерејски намесник сремскомитровачки, високопречасни протојереј-ставрофор Саво Ракита, уз саслужење присутног свештенства.

Сахрана нашег драгог проте, биће на старом гробљу у Лаћарку (код ауто-пута), са почетком у 13 часова.

Вечан помен и Царство Небеско, драги прото!

Извор: ЦО Лаћарак