Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Литургија пређеосвећених Дарова у сремскокарловачком Саборном храму Светог оца Николаја

У петак, 22. марта 2024. године, у Саборном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима служена је Литургија пређеосвећених Дарова. Светом Литургијом је началствовао протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремскокарловачки, уз саслужење епархијског протођакона Горана Власца и ђакона Марка Стефановића. 

Богослужењу су молитвено присуствовали Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, као и сви ученици Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, а по отпусту је одслужен и канон Светом Теодору Тирону.

Тирон значи регрут. Тек што Свети Теодор беше ступио у војску, у пук Мармаритски, у граду Амасији, када отпоче гоњење хришћана под царевима Максимијаном и Максимином. Како Теодор не хте крити да је и он хришћанин, то би потегнут на суд и вргнут у тамницу, и тамница закључана и запечаћена. Јер, нечастиви судија хоћаше Теодора уморити глађу. У тамници се јави Теодору сам Господ Христос и охрабри мученика Свога говорећи му: „Не бој се, Теодоре, Ја сам с тобом, не узимај више земаљске хране и пића, јер ћеш бити у другом животу, вечном и непролазном, са Мном на небесима“. У томе се јави мноштво ангела у тамници, и сва тамница се осветли пресјајно, и стражари тамнички видеше ангеле у бело одевене, и врло се уплашише. Потом би Теодор свети изведен, истјазаван и на смрт осуђен. Бачен би у огањ, и предаде душу своју свету Богу вишњем. Пострадао је 306. године.

Тропар (глас 2):

Велија вјери исправљенија, во источницје пламене, јако на водје упокојенија, свјатиј великомученик Теодор радовашесја; огњем бо всесожегсја јако хљеб сладкиј Тројице принесесја, того молитвами Христе Боже спаси души нашја.